"Krångel", Intiman 1971-72


"Krångel", en fransk fars av Francis Veber, spelades upp på Intiman i Stockholm säsongen 1971-72. Jarl Kulle både regisserade och spelade huvudrollen i detta stycke som enbart hade ambitionen att locka till skratt. 
"Krångel" utspelar sig på ett hotell där en lejd mördare (Lars Lind) fått i uppdrag att från hotellrummets fönster skjuta en känd politiker. Problemet är att hotellrummet är dubbelbokat, där bor även en neurotisk övergiven äkta man, handelsresande i nylonskjortor (Jarl Kulle). Den ynklige mannen vill ha tillbaka sin fru (Anne Nord) som nu lever tillsammans med den unge psyköverläkaren (Bert-Åke Varg). 
För att dra till sig uppmärksamhet klättrar Kulle omkring på hotellfasaden, vilket ställer till det för yrkesmördaren i samma rum, vilken inte vill ha polisens ögon på sig. 
I ensemblen fanns också Arne Källerud i rollen som mördarens medbrottsling och Martin Ljung som hotellets uppassare.
Farsen fick ett ganska svalt mottagande i pressen, kritikerna menade att föreställningen levde helt och hållet på Kulles briljans: "Om medspelarna haft Kulles gummiansikte och monumentala plastik skulle resultatet ha blivit magknipande. Nu är det litet lagom kittlande, och det får duga", skrev Leif Zern i DN. Allan Fagerström i Aftonbladet beskrev pjäsen som dödtråkig: "Krångel är helt enkelt ett vanligt tunggumpat svenskt försök att vara rolig och tjäna pengar åt teatern, och det brukar sällan befrämja den dramatiska humorn."
Expressen: "Det pratas väldeliga; stundom ropas det med häftigt eftertryck. Ändå är det bara roligt den stund då de två huvudfigurerna hänger utanför Yngve Gamlins hotellrumsfönster - utom synhåll för publiken... Fast just då är det, i sanningens namn, desto roligare."
"Det här hade Kulle inte klarat utan Kulle. Med all aktning för det ambitiösa arbete som regissören Jarl Kulle lagt ned på denna ogenerat publikflirtiga fars får man ändå lov att framhålla att det är genom skådespelaren Jarl Kulle som föreställningen blir det festliga publikkalas som den utan vidare är", skrev Margareta Sjögren i Svenska Dagbladet.

Ensemblen i "Krångel".

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp