"Carl-Gustafs nöjesmaskin", Intiman 1983-84


Nationalidolen Carl-Gustaf Lindstedt var huvudperson på Intiman när man spelade upp revyn "Carl-Gustafs nöjesmaskin" hösten 1983. Här användes både gammalt och nytt material hopplockat från många olika håll. Bland de många textförfattarna rymdes både revymakaren Peter Flack och akademiledamoten Lars Forssell. 
Carl-Gustaf hade sällskap på estraden av Gus Dahlström, Peter Harryson, Gunilla Åkesson, Bert-Åke Varg och Karin Håglin-Pagmar samt fyra dansanta flickor. Jan-Olof Strandberg och Mille Schmidt delade på regin medan Egon Larsson stod för de koreografiska turerna. 
Det skojades om kändisar som Carola och Bert Karlsson och om Gunnar Hellströms TV-aktuella "Raskenstam". En gammal Kar de Mumma-sketch "Krångel-Sverige" i Krylbo" fick nytt liv med Carl-Gustaf, obetalbar som rågblond servitris. Gunilla Åkesson gjorde ett fint sång- och dansnummer "Medan dom andra byter". Gus Dahlström tog sig an Åke Söderbloms gamla kuplett "En kônstig liten pillegrej" och Carl-Gustaf gjorde en varmhjärtad hyllning till sin idol Thor Modéen. 
Recensenterna var ganska eniga om att det var en ojämn revy med lite för många kockar, men aktörerna fick beröm: "På Intiman klarar man nu av att roa publiken med ett minimum av intelligenta texter, och det beror inte enbart på att man har den geniale hr Lindstedt i huvudrollen. Här svingar sig de flesta ut under en revykupol utan skyddsnät - och dråsar ytterst sällan i backen", löd omdömet i Dagens Nyheter.


"Sammantaget är det glad revykväll med en del nostalgi och många fina soloprestationer, men med kanske lite tunna texter här och där. Det är dock troligt att föreställningen i redigerat skick kan bli en ny revysuccé på Intiman", skrev Alf Halldin i Göteborgs-Posten.
"Jag vill från början betona att det inte är Carl-Gustafs fel, ej heller är det Gus Dahlströms - framförallt är det inte hans fel - att den här revyn blir uttänjd till långtråkighet. Ej heller är det den välsjungande balettens. Det är helt enkelt texten", klagade Allan Fagerström i Aftonbladet. 
Erik Näslund i SvD: "Trots några enskilda nummer kan man inte undgå känslan av att bese gammal skåpmat som värmts upp på nytt. Inte ens Carl-Gustaf ensam räcker till att bära upp dylika städraider i revyskafferiet."
Den som håvade in mest beröm den här gången var faktiskt inte Carl-Gustaf utan Gus Dahlström: "Nu ska det dock sägas att jag är totalt förälskad i Gus Dahlström som komiker och underhållare. Han har en fin och eftertänksam ton i allt han gör och hans lilla menlösa sketch om en pillegrej blir ett under av genialitet", skrev Expressens Mats Olsson. 


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp