Skararevyn "Rôta" 1996-97


Mats Ljung (1947-2001) var mannen som placerade Skara på revykartan. Det var i slutet av 1980-talet som han lämnade sitt läraryrke för att bli revymakare på heltid. Mats Ljungs nyårsrevyer blev mäkta populära och lockade publik från hela Västsverige. På nyåret 1996-97 var det premiär för revyn "Rôta" på Rosers Salonger i Skara. 
Stefan Ljungqvist från Göteborg hade engagerats som gästartist vilket borgade för ännu en publiksuccé. I övrigt medverkade Ulrika Olausson, Lotta Melin, Andreas Ljung och Maria Ljunggren. Håkan Wennberg, en gång i tiden medlem i Nationalteatern och senare regissör för Kurt Olssons upptåg, regisserade föreställningen.
"Rôta" blev en stor framgång med bortåt 40 000 besökare. Publiken fick bland annat uppleva Stefan Ljungqvist både som Sigvard Marjasin och Elvis Presley. Mats Ljungs ständiga monologfigur "Skogstôrparn" fanns givetvis med på ett hörn och Ulrika Olausson gjorde succé som en berusad Gudrun Schyman.
Recensionerna var positiva och Göteborgs-Postens recensent Tore Ljungberg skrev: "Här blandas buskis och elegans med kupletter och monologer av klassiskt snitt." 
Jens Peterson i Aftonbladet delade ut tre plus: "Rôta är en show som satsar. På dekor och scenografi, på kläder och musik. I mitten står Mats Ljung själv. Trygg och säker, som sin återkommande figur Skogstôrparn som i år lanserar älgmärkta kalsonger. Riktigt kul, faktiskt."


Mats Ljung var en genuint folklig underhållare som tyvärr ofta blev stämplad som en "under-bältet-artist", hans humor ansågs inte som riktigt rumsren. Det är en smula orättvist med tanke på vilka fina texter han skrev. Han gisslade samhället ur ett glesbygdsperspektiv och kunde vara ganska så vass och träffsäker i sin satir. Många av hans visor är både poetiska och eftertänksamma och förtjänar verkligen att lyftas fram och spelas i radio.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp