Jarl Borssén - en underfundig komiker

Jarl Borssén var gästen med minimala gester i TV-succén "Gäster med gester". Det gällde att få fram en mening med hjälp av charader. Medan de andra aktörerna ofta flaxade och rullade runt på studiogolvet stod Jarl Borssén i stort sett stilla. Han bara höjde ena ögonbrynet, gestikulerade lite med händerna, satte pekfingret i luften och såg så där underbart klurig ut som bara han kunde, eller totalt nollställd. Jarl Borssén var verkligen de små medlens mästare. Man kan säga att han var Per Anderssons raka motsats, för att dra en parallell till en nutida komiker.
Jarl hade förmågan att bara stå helt stilla och tyst medan publiken skrattade sig fördärvade. Hans förebilder var de brittiska komikerna Laurence Oliver och Alec Guiness.

Jarl Borssén (1937-2012)

Jarl Borssén började redan som ung att spela lokalrevy hemma i Borås. I mitten av 1960-talet for han till Stockholm och sökte jobb hos Kar de Mumma på Folkan. 
Inga Gill lär ha suttit i salongen när Borssén gjorde sitt uppspel för revydirektören: "Om du inte tar den killen får du ångra dig", lär hon ha sagt till Kar de Mumma. Borssén fick engagemang. 
"Hembygdens popshow" hette hans debutnummer på Folkan. Några år senare slog han igenom på bred front i TV-programmet "Partaj" där hans återkommande inslag "Hänt på bygden" blev en succé. 
Hilbert kallade han sin västgötska figur som bland annat berättade om "när han blev ströken ur församlinga".
Borssén hann medverka i en lång rad produktioner på Scala, Maxim, Intiman och Vasan i Stockholm, han turnerade flitigt med Riksteatern och gjorde några säsonger på Lisebergsteatern i Göteborg. På 14 dagar läste han in den krävande huvudrollen i "On Golden Pond" när Nils Poppe insjuknade. Det var på Nya Teatern i Göteborg, Borssén fick mycket beröm för sin rolltolkning. 
Det blev några filmroller också. Jarl Borssén med yviga polisonger som "Kyrkoherden" efter Bengt Anderbergs ryktbara novell om kyrkoherden som det aldrig ville gå för. Filmen gick, fast inte just till filmhistorien, trots att Margit Carlqvist visade allt och Jarl Borssén låg nollställdare än någonsin i kyrkoherdens bolstrar.
I mitten av 1980-talet tröttnade Borssén på teaterlivet. Han bosatte sig i skånemetropolen Munka-Ljungby och sadlade om till föreläsare och kursledare. Då och då gjorde han små bejublade återbesök i Thalias värld. Han gästspelade i revyer hos kompisen Curt Peterson i Borås och hos Kent Nilsson i  Arlöv. Han berättade roliga historier på sitt oefterhärmliga vis i TV-serien "Pratmakarna" och gjorde ett fint porträtt av en kuvad äkta man i Carin Mannheimers dramaserie "Svenska hjärtan".

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp