"Sommarkvetter", Lisebergsteatern 1987-88

Sommaren 1987 bjöd Sten-Åke Cederhök och Tomas von Brömssen på "Sommarkvetter", en rolig timme på Lisebergsteatern. Skrothandlarna Albert och Herbert från Haga fanns givetvis med som en slags röd tråd genom föreställningen. Tomas presenterade sin välkända kypare (han med kanintänderna). Sten-Åke sjöng kupletter och drog vitsar så att folk kiknade i bänkraderna. Oförglömlig är von Brömssens fäbodjänta som höll en monolog på helt obegripligt bygdemål. 


"En föreställning som värmer i hjärtat" skrev Peter Sandberg i Dagens Nyheter. Expressens Anders Björkman: "Jag kan tänka mig rader av erkända underhållningsartister som hade fallit platt till scengolvet i detta sammanhang. Här räcker inte scenskolans grundutbildning, här krävs känsla, kontakt med publiken och ett stort hjärta. Cederhök, 75, och Brömssen, 44, detta unika svenska scenpar, låter hjärtat vara med. Och den som inte njuter av deras samspel och utspel, den är själv helt tom i bröstkorgen."
Margareta Artsman i Svenska Dagbladet var också positiv och allra bäst tyckte hon om Tomas von Brömssens säterjänta: "Man får hoppas att Tomas von Brömssen inte låser sig i ett speciellt fack. Hans mångsidighet behövs inom alla genrer." 
Tore Ljungberg i G-P: "Sten-Åke är som Sten-Åke alltid varit, en mysig och rolig gubbe med enorm scenpondus, rättfram, lätt burdus, en stor roare. Tomas kan i likhet med Sten-Åke också ta ut svängarna men gör det mera raffinerat."
"Jag tyckte alltid att Albert & Herbert var en av dom mest tragiska TV-serier som gjorts; två människor som bara hade varann och ändå var så elaka. Djupt elaka. Men idag på scen finns bara värme, en varm nostalgi och en bekräftelse på vilket fint radarpar Cederhök och von Brömssen är", ansåg Jens Peterson i Aftonbladet. 
"Sommarkvetter" blev en sådan publikframgång att den återkom till Lisebergsteatern även sommaren 1988.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp