Kammersänger Per Grundén

När Per Grundén gick bort 2011 tillägnades han en liten notis på några få rader i en av våra större kvällstidningar med rubriken "Jönssonligan-skådespelare död".
En märklig rubrik med tanke på att Grundén var en av våra mest framstående opera- och operettsångare med internationella framgångar. 
Egentligen skulle han bli kemist men slumpen förde honom från hemstaden Eskilstuna till Musikaliska Akademien i Stockholm. Han debuterade i kören på Stora Teatern i Göteborg 1945. Efter bara ett och ett halvt år fick han chansen att hoppa in som Joseph i operetten "Wienerblod" när den ordinarie sångaren blev opasslig. Grundén fick eftermiddagen på sig att lära in rollen. Han gjorde en storartad insats och behövde aldrig mer återvända till kören. 
1949 blev han Sveriges första Frank Butler i "Annie get your gun", först på Storan i Götet och sedan på Oscarsteatern i Stockholm. Jublet ville aldrig ta slut när den nye operettcharmören stämde upp i "Den flickan skall bära mitt efternamn".

Per Grundén (1922-2011)

Sitt stora genombrott fick han i "Tiggarstudenten" på Stockholmsoperan 1951, en succé som spelades för utsålda hus i två omgångar. 1953 for han till operetternas huvudstad Wien för engagemang på Wolksoper. Han blev snabbt publikgunstling och utnämndes så småningom till Kammersänger, det är som hovsångare här i Sverige, fast finare.
Han fick stambord på Falstaff, krogen mitt emot Wolksoper. Det är ungefär som att få egen nyckel till Operabaren, fast exklusivare.
I 10 år var Per verksam i Wien. Han gästspelade även i Tyskland, Spanien, Finland, Norge och Danmark. När operettuniformerna började sitta för trångt runt kaggen kom han hem till Sverige och övergick mer och mer till talroller. Erland Josephson engagerade honom till Dramaten på 1970-talet. En period arbetade han vid Malmö stadsteater där han bland annat kreerade rollen som kejsar Joseph II i "Amadeus".
Många midsomrar tillbringade han i Dalarna där han förkroppsligade vandringsmannen Lustigs-Per i Rune Lindströms "Skinnarspelet", en roll som skrevs direkt för just Per Grundén.
Han gjorde musikalroller på turné med Riksteatern, spelade skurk i HasseåTage-filmen "Äppelkriget", uppträdde i krogshower och på folkparksscener. Han var med i TV-serier som "Någonstans i Sverige" och "Hedebyborna" innan han blev kapitalistboven Wall-Enberg i de populära filmerna om "Jönssonligan".
Utöver sången och skådespeleriet var Per en inte helt oäven fotbollsspelare. Han ställde ofta upp för TV-laget som spelade in många slantar till välgörande ändamål.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp