Radioklassikern "På minuten"

Radioserien "På minuten", baserad på den brittiska förlagan "Just a Minute", hade svensk premiär 1969 och pågår fortfarande. Snacka om långkörare!
När "På minuten" var som allra roligast bestod laguppställningen av Stig Järrel, Margaretha Krook, Moltas Eriksson och Catrin Westerlund. Programledare och domare var Lennart Swahn.
"På minuten" går som bekant ut på att spåna och fabulera i en minut kring ett mer eller mindre fantasifullt ämne t.ex. "Varför är min kamel så högfärdig?", "Hur man blir omskolad till bystmåttsexpert", "När jag blev skinnad av en flåbuse".
I de "hårda" reglerna ingår att det är förbjudet att tveka ens för en sekund, att upprepa sig eller att avvika från ämnet. Då blir man genast stoppad av en ylande larmsignal och den som tryckt på knappen får istället fortsätta.


I nyss nämnda panel blommade verkligen fantasin och humorn. Förutom de vansinniga improvisationerna så var snacket och gliringarna mellan deltagarna en stor del av behållningen. 
Moltas Eriksson var oftast snabbast på knappen att protestera, hans egna försök att fabulera lyckades sällan men hans protester var desto roligare. Margaretha Krook var förstås lysande oavsett om hon lockade manen på sitt lejon eller berättade om hur det var att hamna i fel sovvagnskupé. Catrin Westerlund med sitt milda vansinne var så där lagom ekivok att den överlägset stilsäkre domaren Lennart Swahn fick tillfälle att kommendera ordning i den ostyriga klassen.
Men den store mästaren i gänget var Stig Järrel. Det var sällan någon som slog honom på fingrarna när det gällde att pladdra oavbrutet i en minut. Ja, ibland kunde hans rövarhistorier landa på två minuter istället för en. Han tycktes ha en outtömlig fantasi och associationsförmåga. Oförglömliga är hans insatser i ämnen som "Vad jag fordrar av en ny nationalsång" eller "När ljuset slocknade i trappuppgången."

Se även:

Kommentarer

  1. Lyssnade med nöje på detta program, särskilt med kvartetten du räknar upp. Jag har för mig att det även under en tid sändes i TV?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, du minns rätt. På minuten ingick som ett inslag i TV-underhållningen "Nöjeshallen". Personligen tycker jag att det gjorde sig bättre i radion.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp