Laila Westersund - ett yrväder som slog!


Året var 1961 och platsen Linköpings Folkets Hus. Folkparkerna arrangerade sitt årliga artistforum där nya talanger skulle visa upp sig med hopp om att få framtida engagemang. Det hade varit en ganska sömnig tillställning. Olle Björklund var presentatör och hade haft många nervösa debutanter att tala lugnande ord med, men få som verkligen kunde betraktas som fynd. Den församlade skaran av folkparksgubbar hade försjunkit ner i en dvala som knappast räckte till för en hövlig applåd åt vad som bjöds. Det var då det hände!
In på scenen kom ett yrväder från Trollhättan vid namn Laila Westersund. Olle Björklund började tala vänligt och snällt med henne. Till sist tyckte yrvädret att det kunde vara nog snackat:
- Är du nervös? frågade hon.
Och så rev hon av två nummer till eget gitarrackompanjemang, det första en parodi på den rockande samen och hans "Vid foten av fjället" och därefter den populära schlagern "April April" där hon klämde i med en rejäl busvissling i refrängen. Med ens blev folkparksgubbarna klarvakna och höll på att riva kåken med sitt jubel och sina applåder. Och i protokollen antecknades det febrilt. Den där energiska Laila Westersund från Trollhättan, henne skulle man komma ihåg att engagera.

Laila - en artist som slog hårt!

Jublet ville aldrig ta slut. Olle Björklund försökte förgäves göra sig hörd för att påannonsera nästa artist, men ingen ville lyssna på honom, däremot gärna på Laila Westersund. Till sist stack Laila in sitt blonda huvud på scenen och frågade: 
- Har du det svårt? Behöver du hjälp?
Det blev extranummer. Laila sjöng "Gamle Svarten", lyfte på sin långa hästsvans och gnäggade. Succé och stormande applåder igen!
Det skall sägas att redan då var Laila en rutinerad artist. Scendebuten klarade hon av redan som fyraåring tillsammans med sin pappa Erling på IOGT-lokalen hemma i Trollhättan. Hon lärde sig hantera dragspelet vid fem års ålder, kunde spela trummor vid fyllda sex och i tonåren köpte hon sin första egna gitarr. Då hade hon hade vunnit de flesta amatörtävlingar som arrangerades i hemtrakterna, sjungit på Nalen i Stockholm, hos Hagge i Kungsan och på Rondo i Göteborg. Men det var på Artistforumet i Linköping som hon fick sitt verkliga genombrott. Med tiden kom hon att bli en av Sveriges mest folkkära revyartister. 

Laila Westersund (1942-2011)

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp