"Hotelliggaren", Folkan 1985-87


"Hotelliggaren" eller "Two Into One" som den heter i original hade sin urpremiär i London 1984. Pjäskonstruktören heter Ray Cooney, upphovsman till ett flertal så kallade "spring-i-dörr-farser". Teaterchefen Olle Kinch blev först med att importera detta skrattretande stycke till Sverige. Premiär var det på Folkan i Stockholm nyårsafton 1985.
Pjäsen som handlar om en vänsterprasslande minister och dennes förvirrade sekreterare blev genast en stor framgång. Gösta Ekman höjdes till skyarna för rollen som sekreteraren. "Han spelar fars på högsta snubbelnivå. Publiken jublar!" skrev Bengt Jahnsson i Dagens Nyheter. 
"När Gösta Ekman stiger in på Folkan-scenen stiger farsen till en helt ny dimension" konstaterade Lars Ring i Svenska Dagbladet. 
Den kräsne Jurgen Schildt i Aftonbladet var mycket positiv: "Ekman bär tyngsta bördan i farsen, och han gör det med en talang som är lika framträdande som hans energier. Han är formidabel i sin plastik och mimik, sin tuktade uppfinningsrikedom och sina sluga broderier." 
"Tänk att det kan vara så roligt med teater som bara är trams och skoj, inte en scen som är vettig. I botten är denna fars helt klassisk och det är dess stora förtjänst", skrev Clas Brunius i Expressen.
Runt Gösta Ekman fanns komediproffs som Ulf Brunnberg, Birgitta Andersson, Meg Westergren, Stig Grybe med flera. "Hotelliggaren" blev en av Folkans största succéer med 214 föreställningar och mer än 150 000 besökare.



Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp