"Kuta och kör", Folkan 1984-85


"Man hinner knappt andas mellan skratten" var rubriken i Expressens recension gällande farsen "Kuta och kör" som hade premiär på Folkan i Stockholm hösten 1984.
"Pjäsen är faktiskt något av det roligaste jag har sett. Jag skrattade så jag grät på premiären och gjorde om samma trick när jag såg om den... Pjäsen är fyndig och för genren annorlunda. Måhända hade den inte varit var den är utan Ulf Brunnberg och framför allt Björn Gustafson. Att se dessa skådespelare tillsammans på Folkans scen är att se stor underhållning", skrev krönikören Mats Olsson och berättade att han snart skulle gå och se pjäsen en tredje gång.
Ray Cooneys fars "Run for your wife" blev alltså till "Kuta och kör" i Sven Melanders snillrika översättning. Det är en förvecklingshistoria om taxichauffören John Smith som i hemlighet har två fruar, två hem och genom ett speciellt schema med dag- och nattpass lyckas klara av det hela.
Men så råkar han ut för en olyckshändelse, får en smäll i huvudet och måste till sjukhus för omplåstring och då spricker hela tidsschemat. Båda fruarna börjar efterlysa honom samtidigt och så är farsen i full gång.

Björn Gustafson och Mona Seilitz i "Kuta och kör".

På Folkan spelades taxichauffören av den geniale Björn Gustafson. Mona Seilitz och Marlou Mönnig spelade hans två fruar. Taxichaufförens polare och medhjälpare Stanley var en roll som klippt och skuren för Ulf Brunnberg.
Sune Mangs gjorde succé som en fjollig granne, Tor Isedal och Dan Ekborg var två poliser, Kent Malmström kompletterade rollistan som en kvällstidningsreporter.
"I grunden har Kuta och kör dock ett dammigt innehåll med kvinnan placerad i andra intelligensrummet. Skickligheten hos skådespelare och regissör att få folk att stå ut med ämnet är beundransvärd", menade Marcus Boldemann i Dagens Nyheter.
Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet: "Björn Gustafson är lysande som taxiföraren John Smith, ännu en i raden av hans vanliga människor. Gustafson spelar honom med ömhet och värme, med en mimik och replikföring som är outstanding."
Alf Halldin i Göteborgs-Posten: "Fruarna görs av Mona Seilitz och Marlou Mönnig, där främst Mona Seilitz excellerar i ett härligt tufft spel. Och så finns Ulf Brunnberg där som granne till taxichauffören och som utstuderat djävulskt dras in i bigamihärvan och väl till slut knappt vet vem han är själv. Brunnberg är suverän."
"Kuta och kör" blev en stor succé och verklig långkörare på Folkan. I början av 1990-talet gjordes en TV-version med i stort sett samma ensemble.


Se även:

Kommentarer

  1. Den här minns jag från TV, vill minnas att jag gillade den också. Det var ju väldigt bra skådespelare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det var en mycket rolig föreställning!

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp