Eva Bysing - var tog hon vägen?

Det var längesedan man hörde talas om den frejdiga skådespelerskan Eva Bysing. På Wikipedia läser jag att hon är född 1943. Vid 76 års ålder har man väl all rätt i världen att dra sig tillbaka, men det känns som det är väldigt många år sedan Eva syntes i något större sammanhang. Senast jag hörde talas om henne var nån gång kring millennieskiftet när hon gästspelade i Mats Ljungs nyårsrevy i Skara.
Annat var det förr, då förekom Bysing flitigt både på TV och teaterscener. Hon hette Eriksson från början,  spelade amatörrevy i Västerås och höll på att utbilda sig till förskollärare när hon slog igenom med dunder och brak i "Hylands hörna" då man behövde en värdinna från Västmanland.
PR-gubbarna gillade inte namnet Eriksson så det blev Bysing efter Evas hemort Bysingsberg.


Eva fick lägga förskolläraryrket på hyllan för nu följde en minst sagt intensiv karriär. Det blev krogshow med Bosse Parnevik, skivframgång med "Ärtiga Märta", revy i parkerna med Tjadden Hällström, en popversion av Shakespeares "En midsommarnattsdröm". 
Hon spelade titelrollen i "Glada Änkan", Velma Kelly i "Chicago" och var Sally Bowles i "Cabaret" hos Riksteatern. Mängder av uppträdanden i folkparker och på krogscener, ofta i par med Thore Skogman eller Bert-Åke Varg. Med den sistnämnda gjorde hon succé med TV-varietén "Fint som snus" på 1970-talet. 
När Casinogänget med Carl-Gustaf Lindstedt och Gösta Bernhard i spetsen gjorde comeback på Intiman  engagerades Eva Bysing som primadonna. Hagge Geigert anlitade hennes tjänster, likaså Kar de Mumma och Peter Flack. Hon spelade i komedier och farser på privatteatrarna i Stockholm bl.a. "Bäddat för 6", "Leva loppan" och "Gröna hissen". Det blev sommarturnéer med Berndt Egerbladh, Gävlesymfonikerna och Leif Kronlunds storband.
Var det TV-underhållning kunde man vara ganska så säker på att Eva Bysing fanns med på ett hörn. Det var "Låteri" med Arne Weise, "Party hos Parnevik", "Allsång på Skansen" med Bosse Larsson. Komediserier och humorprogram som "Vitsuellt", "Lita på mig" och "Missförstå mig rätt". Lek- och frågesportsprogram som "Gäster med gester", "Oss skojare emellan" och "På spåret". 
På 1990-talet spelade hon den vänliga Irma i SVT:s långkörare "Rederiet", men där någonstans upphör spåren efter ärtiga Eva Bysing.

Se även:

Kommentarer

  1. Eva var gift med jazzmusikern, kompositören och musikarrangören Bengt Arne Wallin som gick bort 2015

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp