"Annie" på Folkan 1979-80

Broadwaymusikalen "Annie" (ej att förväxlas med "Annie Get Your Gun") fick sin Sverigepremiär på Folkan i Stockholm 1979. Historien om den föräldralösa barnhemsflickan Annie gick hem hos publiken, men inte hos kritiken: "Egentligen är musikalen Annie något alldeles rysligt. Den raddar upp alla klyschor som finns: föräldralöst barnhemsbarn i välkänd anglosaxisk tappning, godhjärtad miljonär, snäll president som självfallet är du och bror med miljonären. De fattiga huvudpersonerna (förutom hjärteknipande Annie) är avskum och förbrytare och som gräddklick ovanpå en snäll herrelös hund. Det finns sentimentalitet så behoven kan täckas in för ett helt år", ansåg DN:s recensent Marcus Boldemann.


I Folkanuppsättningen spelades Annie av 11-åriga Pernilla Wahlgren. Sigge Fürst spelade den godhjärtade miljardären Warbucks. Den elaka barnhemsföreståndarinnan Miss Hannigan gestaltades av Grynet Molvig. I övriga roller syntes bland andra Anna Sundqvist, Tor Isedal, Eva Bysing, Stig Grybe och Hans Wahlgren. Stig Olin regisserade och Lasse Kühler svarade för koreografin.
Inte heller Svenska Dagbladets Ulla-Britt Edberg tyckte om föreställningen: "Storyn är poänglös, texten är menlös och torftig och inte heller i melodi, ackord eller harmoni finns en enda liten överraskning."
Jan Richter i Expressen skrev berömmande om Pernilla Wahlgren: "Allra säkrast är Pernilla Wahlgren i titelrollen. Flickan är ett fynd, inte tal om annat. Hon behåller en nykter friskhet även när manuset försöker lura ut henne i den svåra sortens sentimentalitet, hon sjunger varmt och frimodigt och hon har en scenisk taktfullhet som är ett stort nöje att ta del av."
Alf Halldin i G-P gav tummen upp: "Väldresserade hundar, enormt skickliga och spelglada teaterbarn och en rutinerad omgivande vuxenensemble - ja nog är det här en musikal som det kommer att slå gnistor kring framigenom. Det är roligt när någon privat teaterdirektör fortfarande kan och vill göra en sådan här satsning."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp