Åke Harnesk - en ambitiös sång- och dansman!

Skådespelaren Åke Harnesk avled i fjol bara några veckor före sin 92-årsdag. Den nyheten tycks helt ha gått dagspressen förbi. Allt jag kan finna är några minnesord i tidskriften Opera.
Åke tillhörde de verkligt populära artisterna vid Stora Teatern i Göteborg under 20 års tid. Han var en strålande sång- och dansman och förgyllde otaliga operetter och musikaler med sin medverkan. "Greven av Luxemburg", "Glada Änkan", "Tiggarstudenten", "Cirkusprinsessan", "Mannen från La Mancha" och många fler. Sista gången han stod på Storans scen var som generalen i "Animalen", mannen med två ansikten. 

Åke Harnesk (1926-2018)

Åke Harnesk tog sina första stapplande steg på tiljorna hos Nynäshamns teateramatörer. Innan han blev professionell aktör drev han en fiskaffär i Ösmo. Efter några år som dubbelarbetande amatörskådespelare och fiskhandlare ställde fru Maj ultimatum: antingen affären på heltid eller skådespeleri på riktigt. Åke stängde fiskaffären, for till Stockholm och utbildade sig vid Calle Flygares teaterskola. Gick samtidigt i dansskola och hos sångpedagog. Så hamnade han på anrika Oscarsteatern. Sen blev det Scalateatern. Ett tag jobbade han på båda teatrarna samtidigt. Var med i första akten av "Min syster och jag" på Scala, slängde sig i taxi och for till Oscars för att dansa i andra akten av "My fair Lady", ut till ny taxi och åter till Scala för tredje akten.
Med sin mångsidighet blev Åke Harnesk också en utmärkt revyartist. Under 10 säsonger fick hans komiska talang blomma ut hos Hagge Geigert på Lisebergsteatern. Minnesvärd är hans taniga bodybuilder med kutig rygg och insjunken bröstkorg, vilken mimik! Eller när han i chapeau-claque gjorde ett snyggt steppnummer a´la Fred Astaire. 
Bakom framgångarna låg ett pedantiskt arbete. Åke var en mycket ambitiös och flitig artist som slipade på varje detalj inför sina framträdanden. Att bli en sång- och dansman kräver vilja och disciplin. 

Se även:

Kommentarer

  1. Härlig kille, kommer ihåg en massa roliga nummer med honom i Hagge-revyerna!
    Trevlig blogg!
    /SchlagerMicke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Javisst var Åke Harnesk en härlig artist! Tack för att du kikar in här!

      Radera
    2. Åke Harnesk var en liten stor sång och dansman som givit fler en mig glada och goda minnen från Sora Teatern och senare Lisebergs Teatern. Glöm inte hans fantasisk general med två ansikten i Anemalen.
      Han kunde allt.

      Radera
    3. Åke Harnesk och hans konstnärliga gärning kommer garanterat att få mer utrymme på den här bloggen.

      Radera
  2. Åke Harnesk var ett unikum på både Storan och Liseberg vilken tur att vi fick behålla honom i Göteborg. Han var en skicklig artist som skulle platsa i USA , tur att de inte lockande honom.
    Jag bara älskade honom i hans konstnärliga skicklighet.
    Jag blev så glad av att se honom.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp