Carl Z-revyn "Paviljongen", Scala 1974


"Paviljongen" hette Carl Zetterströms tredje revy som fick premiär på Scalateatern i Stockholm i januari 1974. 
Revyns röda tråd var kriminalvården. "Paviljongen" var nämligen paviljong C, förmodligen på Kumla, där andra akten utspelade sig. 
Här fick publiken möta väskryckare, bankrånare, poliser, skattesmitare, plitar, psykologer och doktorer i en skämtsam blandning. I ensemblen sågs bl.a. Lars Amble, Birgitta Andersson, Olof Lundström och Svante Thuresson. Hans Bergström regisserade.
Birgitta Andersson lockade fram många skratt med några crazyartade monologer t. ex. den om damen som avskydde vänlighet.
Mycket beröm fick Olof Lundström för sin porträttlika gestaltning av president Richard Nixon, här placerad i svenska samhället och döpt till Richard Nilsson.


Många menade att det här var Carl Zetterströms bästa revyarbete dittills, att han nu hittat formen som nyskapande och radikal revyförfattare.
"Låt mig redan från början avslöja att man kan spåra ett indirekt uppsåt i Carl Z:s nya revy. Det är en progressiv föreställning, och den innehåller några av de bästa revynummer Carl Z skrivit", fastslog Leif Zern i Dagens Nyheter.
Leif J Andersson i G-P: "Sett med mina ögon och hört med mina öron är det en bra föreställning som litet luddigt tar nån sorts ställning i debatten om kriminalvården. Men frågan är vilken ställning den tar - kritik finns där, men den visar inga konstruktiva mål utöver att alla kåkar skall öppnas."
Ulla-Britt Edberg i SvD: "Carl Z har känsla för en annorlunda ton. Mycket av det bästa i revyn ligger i en avspänd atmosfär, i en vänlig lek mellan sång och tal. Han har en begåvning för att med drastiska, absurda kontraster fånga upp lägebestämningar och värderingar av välkända händelser."
Alf Thoor i Expressen: "Det är leende teater. Skratt förekommer, men oftast i ögonvrån. Fullt av musik är det, visor i synnerhet, blues när känslorna tar över hand. Sex skådespelare räcker, och fyra man i orkestern. Ingen show. Inga ihåliga flottheter. Men desto mer värme. Atmosfär, som det också heter."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985