Lorensbergs Cirkus - där allt hände!

Lorensbergs Cirkus var knappast någon prydnad för Göteborg, men oj vad många människor hade roligt i den gamla dragiga träkåken.
Att byggnaden skulle bli kvar i hela 69 år var inte alls tanken, den var menad som ett provisorium när den byggdes år 1900. Föregångaren brann ner till grunden i januari det året och den nya cirkusbyggnaden smälldes upp på 26 dygn. 
Otaliga gycklare och varietéartister uppträdde under cirkuskupolen, här spelade såväl Cirkus Schumann som Scott. 
Snart började lokalen användas även för andra ändamål än cirkus. Här spelade Karl Gerhard upp många av sina nyårsrevyer, han gjorde det till tradition att förlägga sina premiärer till Göteborg. 
Här svingade sig Povel Ramel i en stålvajer högt ovanför publikens huvuden i den första Knäppuppen 1952. 


Josephine Baker, Mistinguette, Maurice Chevallier, Max Hansen, Jussi Björling, Bill Haley och Jimi Hendrix är några av de många världsstjärnor som gästspelade på Lorensbergs Cirkus. Här gjorde för övrigt Beatles sitt första framträdande i Sverige 1963. Då var det inte många som hört talas om Ringo, Paul, John och George.
Cirkus var också platsen för stora musikaler som "My fair Lady" och "Pyjamasleken". Frälsningsarmén brukade använda lokalen för sina möten, Gustav Wally spelade elegant isrevy, Ingemar Johansson boxades och vältaliga politiker som Hjalmar Branting och Per-Albin Hansson eldade massorna.
1969 jämnades Lorensbergs Cirkus med marken för att ge plats åt ett parkeringshus. Doften av hästar, elefanter och kameler ersattes av bilavgaser. 
Nu är planen att bygga 250 bostäder, affärer och restauranger på den hett eftertraktade marken där gamla Cirkus en gång stod.


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp