Ann-Louise Hanson 80 år!

I dagarna fyller artisten och schlagerdrottningen Ann-Louise Hanson 80 år. Grattis!
Hon var blott sex år när hon scendebuterade hemma i Skåne. 12 år gammal kom hon tvåa i Veckorevyns talangjakt "Flugan". Som 14-åring flyttade hon till Stockholm och blev professionell sångerska i Anders Burmans orkester. 
Länge sågs Ann-Louise som den blyga och präktiga flickan från Kristianstad. "Folkparkernas Christina Schollin" var ett epitet som förekom i pressen. Hon var inte lika sprallig som schlagerkollegerna Siw Malmkvist och Lill-Babs. Ann-Louise var den mer stillsamma sorten som helst sjöng smäktande och vackra ballader. "Vita rosor från Aten" och "Är du ensam i kväll?" var två riktiga paradnummer som etablerade henne på allvar i branschen.
Recensenterna såg hennes potential men önskade att hon skulle våga släppa loss lite mera. Det tog några år att mogna men när hon väl vågade släppa lite på hämningarna och bredda registret blev hon en riktigt driven estradartist.

Ann-Louise Hanson

En period i mitten av 1960-talet var hon tveksam till att fortsätta med sången. Hon tyckte att karriären stod stilla och bestämde sig för att bli kosmetolog istället. Räddningen kom i form av en visturné tillsammans med Cornelis Vreeswijk och Fred Åkerström som gav Ann-Louise en nytändning.
Hon tillhörde länge de flitigaste artisterna på Svensktoppen, låtar som t. ex.   "Min greve av Luxemburg", "Arrivederci Frans" och "Svenska flicka" blev stora framgångar. Hon har haft bortåt 50 Svensktoppsplaceringar.
1968 gjorde hon sin första egna krogshow på Hamburger Börs i Stockholm. Påhejad av Bosse Parnevik började hon imitera, en talang som hon utvecklat mer och mer genom åren. Ulla Sallert, Mrs Miller, Siv Ericks, Birgit Nilsson, Lena Nyman och Eartha Kitt är några av de artister som porträtterats av Ann-Louise.
På 1970-talet blev hon countrysångerska och var på god väg att lanseras i USA. Men när hon ärligt svarade att hon inte kunde tänka sig att bo i Los Angeles satsade man istället på Julio Iglesias.
Hennes mångsidighet har tagit henne till teaterscenen. Hon har varit revyprimadonna hos Bosse Parnevik och spelat värdshusvärdinnan Josepha i operetten "Vita Hästen" på Riksteaterturné. På senare år har hon medverkat i musikaler som "Cats", "Förklädet" och "Funny Girl". 
Hon har rekord när det gäller medverkan i Melodifestivalen, hela 14 olika bidrag har hon tävlat med, hon har dock aldrig lyckats vinna.
Hennes diskografi är omfattande, cirka 600 låtar på sju olika språk. I fjol valdes Ann-Louise Hanson in i Swedish Music Hall of Fame. 

Se även:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp