Sonja Stjernquist - med rötterna i den skånska myllan!

Sonja Stjernquist från skånska Hästveda i Göingebygden tillhörde under flera decennier de verkligt folkkära artisterna. Hon gjorde scendebut redan som 11-åring då hon sjöng "I vår lilla båt" på en simskoleavslutning i Limhamn. 
Blott 10 år gammal lämnade hon barndomshemmet och flyttade till sin äldre syster i Malmö för att börja i den kommunala flickskolan. I Folkets Park fanns barnteatern där hon kom med och skaffade sig scenvana.
Som 14-åring var hon med i Ragnar Frisks film "Tro, hopp och kärlek". Vid fyllda 15 blev hon yrkesartist, då gjorde hon sin operettdebut som Babushka i "Sista valsen" av Oscar Strauss.

Sonja Stjernquist (1931-2002)

Efter några år vid Hippodromteatern i Malmö kom Sonja 1949 till Stockholm. Hon hamnade ganska snart på operettens högborg Oscarsteatern där hon slog igenom som klosternovisen Denise i "Lilla helgonet" 1955. Just den rollen blev hennes signum och hon gjorde den i flera olika uppsättningar genom åren.
Det blev många operetter på olika scener, både i Sverige och i Norge, "Sköna Helena", "Hello Dolly", "Min syster och jag", "Glada Änkan", "Vita Hästen" och "Dollarprinsessan".
I mitten av 1960-talet lämnade hon det stressiga livet i Stockholm och bosatte sig åter i Skåne. Istället för de stora estraderna framträdde hon nu som sångerska i kyrkor, för föreningar, på äldreboenden och sjukhem. Hennes sångglädje och varma utstrålning gick hem överallt. Hon hann också med en hel del radio och TV-framträdanden. 1991 var hon primadonna i Helsingborgsrevyn och 1997 gjorde hon sin sista operettroll i "Csardasfurstinnan" på Nöjesteatern i Malmö.
Under hela sin karriär var hon sin egen manager och hon var aldrig utan arbete.
"Jag är inte rik, men jag har det bra!" konstaterade hon i en intervju i samband med sin 65-årsdag.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp