"Beteendelek", Stockholms stadsteater 1974-75


"Beteendelek" kallade manusförfattaren och regissören Jan Bergquist sin föreställning som hade premiär på Stockholms stadsteaters lilla scen hösten 1974. 
Föreställningen var upplagd som ett stort gruppterapimöte där publiken fick vara patienter och skådespelarna terapeuter. Publiken delades upp i skilda socialgrupper. De två första bänkraderna fick tillhöra socialgrupp 1, de tio sista socialgrupp 3. Mellanraderna tillhörde mellansorterna.
På ett humoristiskt vis bollades olika beteendebegrepp mellan grupperna. Ensemblen med Hans Bendrik, Basia Frydman, Grynet Molvig, Helge Skoog och Meta Velander var nere i bänkraderna och tog närkontakt med publiken.


Revyn drev hejdlöst med psykoterapins olika former. I en sketch ordinerades sömnpiller mot trångboddhet. En snattare fick elchocker för att vänja sig av med att stjäla. I ett annat nummer grälade två föräldrar vid middagsbordet genom att spela ut sitt lilla barn mot varandra. 
Publiken fick deltaga bl.a. genom att skicka ballonger mellan bänkraderna i en gemenskapsövning.
"Beteendelek - Roligast i stan" utropade Expressens recensent Madeleine Kats förtjust. 
Björn Samuelsson i Aftonbladet var inte lika road av föreställningen: "Avsikten är att publiken ska ha roligt. Men istället känner man sig som åskådare orättmätigt manipulerad och försvarslös. När Helge Skoog i en provokationsscen skymfar publiken vill man i stället för att skratta resa sig och slå honom på käften. Det vore åtminstone att delta i terapin och ta honom på allvar."
Bengt Jahnsson i DN saknade originalitet och fränhet och menade att det var lättviktig underhållning: "Revyn roar för stunden. Sedan är det bara att skaka av sig den."
Björn Fabricius Hansen i SvD: "Föreställningen var lite osorterad. Skådespelarna fick ibland prata både högt och mycket för att dölja att texten var tunn. Men det höll och i en stor sensitivitetsträning med psykologer av olika slag nådde komiken i lycklig förening med kritiken en höjdpunkt, som var oemotståndlig."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp