"Cyklar", Lisebergsteatern 1985


"Cyklar" var namnet på Galenskaparna och After Shaves tredje gemensamma revy. Föreställningen presenterades som en cykel i tre delar - bakhjulet, ramen och framhjulet. Cykeln symboliserade livet. Bakhjulet var det förgångna, ramen nutiden och framhjulet framtiden.
Premiären gick av stapeln på Lisebergsteatern i Göteborg våren 1985 och spelades där över hela sommaren. Gängets motor Claes Eriksson hade som alltid åstadkommit texter av hög kvalitet, underfundiga, kvicka, roliga och ibland dråpliga. 
I "Cyklar" avlöste faktiskt pärlorna varandra t.ex. Anders Eriksson som charterturisten Adam i Paradiset på jakt efter sin Eva, den makalösa Hamletparodin, trendgisslarsången "Alla rosa", sketchen "Herrboutiqen" (kunden som vill ha en beige polotröja i banlon), Brelpastischen "Under en filt i Madrid" m.m. 


"Underbara galenskaper" var Expressens rubrik, Mats Olsson skrev: "Nu är Galenskaparna och After Shave definitivt i underhållningseliten. Cyklar är fenomenal underhållning, en rasande bra föreställning som blandar satir, buskis, fantasi och intelligens i ett underbart förlösande skratt."
Ann-Katrin Ljung i GT saknade ett riktigt toppnummer: "Alltför många nummer är förutsägbara och en del dammar studentikost."
Inte heller Bo Ludvigsson i G-P var helt nöjd: "Alltför många sketcher saknar överraskningseffekter. Det finns emellertid gott om infall som börjar bra, men på upploppen säckar cyklisterna stundtals ihop ganska betänkligt. Men texternas ojämnheter kompenseras lyckligtvis ofta av artisternas plastiska förmåga och minspel, farten och uppsåtet."
Margareta Artsman i SvD: "Revyns titel anspelar lika mycket på fordonet som på andra cyklar som livscykeln och sångcykeln. Resultatet har utan tvekan blivit det bästa Galenskaparna och After Shave har gjort tillsammans."
Vårvintern 1986 gästspelade "Cyklar" på Intiman i Stockholm, Lasse Hallgren i Aftonbladet skrev då: "Det finns en hunger i Stockholm efter komedier, revyer eller bara att få skratta ut. Jag kan berätta att den hungern kan stillas på Intiman vid Odenplan. Dessa sex herrar och en kvinna som utgör de två grupperna After Shave och Galenskaparna spelar i en märklig blandning av buskis och studentspex. Och de gör det i Stockholms just nu roligaste föreställning."

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp