"Stinsen brinner", Lorensbergsteatern 1987-89


Galenskaparna och After Shaves katastrofmusikal "Stinsen brinner" hade bejublad premiär på Lorensbergsteatern i Göteborg i oktober 1987 och blev en pyramidal succé. Föreställningen kom att slå nytt publikrekord i Göteborgs teaterhistoria med 261 utsålda hus. 
Galenskaparna och After Shave var omåttligt populära vid den här tiden efter genombrottet med TV-serien "Macken". 
"Stinsen brinner" gjorde ingen besviken, möjligtvis kritikern Ingmar Glanzelius i DN som inte var särskilt imponerad: "Inget är dåligt, inget är fantastiskt. Den som sett Karl Gerhard, Thor Modéen, Povel Ramel, HasseåTage, Brasse, Kent Andersson och många andra undrar vart svensk humor är på väg. Upphöjt till rikshumor ger Galenskaparna och After Shave bilden av landet lagom."
I övrigt överöstes uppsättningen med lovord och beröm. "Det är bara att konstatera att Galenskaparna och After Shave har lyckats igen, och det är inte skenbart. Det är tåga i det här gänget", skrev Kristina Thorell i Göteborgs-Posten. 
"Stinsen brinner" handlar i stora drag om den tågtokige stinsen Axel Hansson som vägrar att inse att hans älskade station just blivit nedlagd. Han håller ångan uppe så länge det går och får de otåliga resenärerna att tro att tågen bara är försenade. Många skrattretande typer och dråpliga förvecklingar hinner passera under spelets gång. 


"Revyn har ett tempo som slår det mesta i branschen idag", tyckte Lars Anrell i Aftonbladet. "Det är fars, det är satir och det är framför allt mycket tätt mellan skratten", konstaterade Expressens kritiker Anders Björkman. 
Peter Wennö i GT avslutar sin recension så här: "Sa jag att det musikaliska är av toppklass? Sa jag att ordvrängeri, replikbollning och konstnärligt nonsenssmide visas i sin prydo? Sa jag att scenografin och detaljrikedomen när det gäller tekniska lösningar, upptåg och attribut slår en med icke oväsentlig häpnad? Bra, då kan jag sluta med att gratulera alla som fått tag i sittplatsbiljett. Ty detta är en stins med stuns."
Våren 1990 fortsatte Stinsen att brinna på Stora Teatern i Stockholm där man gav ytterligare 171 föreställningar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp