"Vem är rädd för Virginia Woolf?" Dramaten 1963


"Vem är rädd för Virginia Woolf?" av Edward Albee räknas till de stora klassikerna inom världsdramatiken. 
Hemma hos professorn George och hans hustru Martha pågår en nattlig fest. Det unga lärarparet Nick och Grynet är inviterade. Alla är lagom berusade när spelet börjar. De blir allt fullare allt eftersom det fortsätter, och under tiden som fyllan stiger avslöjas inkompetenser - frigiditet, impotens, vanmakt. Illusioner genomborras och folk kräks. Värdparet gör allt för att såra och förnedra varandra inför ögonen på det yngre paret. 
Pjäsen fick sin Europapremiär på Dramaten i Stockholm 1963. Teaterchefen Ingmar Bergman regisserade, Karin Kavli och Georg Rydeberg spelade Martha och George. Som det yngre paret sågs Bibi Andersson och Thommy Berggren.


"Ett skakande stripteasenummer och en civilisationskritik som går på djupet", skrev Ove Sandell i Arbetet.
Allan Fagerström i Aftonbladet var mycket kritisk till pjäsen men berömde Georg Rydeberg: "Rydeberg är ett geni, sällan har en ihålig pjäs fyllts med innehåll på ett så mirakulöst sätt som här sker tack vare honom."
Ebbe Linde i DN: "Inte sedan Lång dags färd mot natt har jag sett en Dramaten-föreställning så genomgående fulländad, så jämn på sådan höjd. Varenda en av de fyra täcker restlöst en typ och håller den osvikligt hela tiden, men utvecklar inom dess ram en raffinerad förskjutning som visst inte bara speglar den tilltagande alkoholupplösningen, utan också sönderrivandet av slöjor och skyddsattityder, en eländets fortskridande självdeklaration."
Clas Brunius i Expressen: "Detta är härligt att skåda. Att se Georg Rydeberg, en raggig örn med klorna dolda i slitna fjädrar, och Karin Kavli med vulgaritetens alla utmaningar, fiskande i drinkglaset med två fingrar efter urholkade iskuber att gnaga på - det är något som man kommer att tala om länge i Stockholm."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp