Några ord om Kerstin Tidelius

Skådespelerskan Kerstin Tidelius har gått bort i en ålder av 88 år. Hon föddes i Stockholm men kom att verka i Göteborg under större delen av sitt yrkesliv. I 40 år var hon trogen Göteborgs stadsteater där hon också fick sin utbildning vid elevskolan.
Som 23-åring fick Kerstin Tidelius ersätta Inga Tidblad som Rosalinda i Shakespeares "Som ni behagar". Hon klarade rollen med glans och nya spännande uppgifter följde.
Rollerna i "Dödsdansen" och "Vem är rädd för Virginia Woolf" hör till de minnesvärda, liksom hennes insatser i flera Tjechov-pjäser. 
Tyvärr ger sällan stora skådespelarinsatser i landsorten, dit Göteborg räknas enligt Stockholmarna, någon större uppmärksamhet. 
- Man är inte mycket värd som skådespelare om man inte har framgång i Stockholm, konstaterade Kerstin i en intervju.

Kerstin Tidelius (1934-2023)

Under några år på 1980-talet lämnade hon Göteborg för att samarbeta med regissören Peter Oscarsson på Folkteatern i Gävle. Hon återvände så småningom till Göteborgs stadsteater där hon avslutade med att spela titelrollen i "Mor Courage" innan hon gick i pension.
Rollen som gjorde Kerstin känd även utanför Göteborgs stadsgräns var som den olyckliga bonddottern Ingrid Löfgren i SVT:s långkörare "Hem till byn". Ett tag var hon trött på att spela denna sorgsna kvinna och bad därför manusförfattaren Bengt Bratt att skriva ut henne ur serien. Men Ingrid kom tillbaka och mådde riktigt bra, livet hade plötsligt tagit sig en positiv vändning.
Kerstins egen favoritroll i TV var den riviga faster Soffan i Viveca Lärns adventskalender "Håll huvet kallt". 
- Denna vardagsnära kvinna låg mig ganska nära som person. Jag kände mig som min egen mamma och det var härligt att höra ungarna i Lysekil ropa: Hej Soffan! efter mig, berättade hon i en intervju.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp