Några ord om Gun Jönsson

Regissören och skådespelerskan Gun Jönsson var ett cirkusbarn, närapå född i manegen då båda hennes föräldrar var cirkusartister. Själv började hon dansa som 7-åring i Operans balettskola. Hon hamnade så småningom i Casselbaletten och fick åka ut i världen på turnéer, till Portugal, Spanien och Frankrike.
Men Gun började känna en allt större dragning till teaterkonsten och reste hem till Sverige för att studera på Gösta Terserus teaterskola, vilket ledde vidare till Dramatens elevskola.

Gun Jönsson (1929-2021)

Efter några år vid Dramaten följde engagemang vid Riksteatern, Stadsteatern i Norrköping - Linköping och Folkteatern i Göteborg. 
Hon började allt mer intressera sig för regi och fick chansen på Göteborgs stadsteater där hon satte upp pjäsen "Om sju flickor" som blev en jättesuccé. De kommande åren blev det många regiuppdrag både i Sverige och Danmark. 
1978 kom hon tillbaka till Stadsteatern i Norrköping - Linköping, den här gången som teaterchef. Hon orkade med uppdraget i tre år. 
För den breda allmänheten är Gun Jönsson mest känd som den vänliga lantbrukarhustrun Lisa Persson i SVT:s långlivade dramaserie "Hem till byn" 1971-2006. Lisa och hennes familj tvingades bryta upp från byn för att bosätta sig i betongförorten Gårdsten utanför Göteborg, där vi fick följa deras vardagsbekymmer. Den sista omgången av "Hem till byn" åtog sig Gun även att regissera.
När hon nått pensionsåldern blev det flytt till Falkenberg där hon startade Teater Boudoir som var 40 kvadratmeter stor, inklusive loge och dusch. Förmodligen Sveriges minsta teater, den rymde endast 30 åskådare. Där varvades teaterpjäser med poesi- och berättaraftnar. 
Nu har Gun Jönsson gått bort, 91 år gammal. Hennes tankar om döden ventilerade hon i en intervju redan 1975 när hon regisserade TV-pjäsen "Gränslandet".
- Min död är min och det måste omgivningen acceptera. Vill jag tala om döden så skall jag få det. Jag skall ha rätt att leva min sista tid så intensivt som en människa ofta gör om hon lever i skuggan av döden.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp