Emy Hagman - en riktig Ada!

Emy Hagman tillhörde de verkligt stora glädjespridarna på scen och film. Hon möttes alltid av jubel när hon gjorde entré. Det är få artister förunnat att känna publikgensvaret så starkt som Emy fick göra.
Hon var göteborgska långt in i själen och hennes humor var mycket starkt göteborgsinfluerad. Inte var det undra på att Emy Hagman fick gestalta Ada mot Åke Söderblom som Kal i filmen "Vi Masthuggspojkar" 1940.

Emy Hagman (1906-76)

Det var i Göteborg hon scendebuterade som 17-åring. Det skedde i "Utställningsrevyn" på Liseberg öppningsåret 1923. 1925 fick hon sitt första engagemang hos Karl Gerhard. Hon kom att följa honom genom åren fram till hans sista revyer på Lorensbergs Cirkus. Hennes munviga fiskmånglerska Berta Blomqvist blev en återkommande figur och år efter år en av revyns komiska höjdpunkter.
Hon medverkade i många långfilmer av det lättsammare slaget bl.a. "Halta Lottas krog", "Bröderna Östermans huskors" (där hon gestaltade huskorset), "Stiliga Augusta", "Åsa-Nisse" och "Lille Fridolf".
Som flicka hade hon efternamnet Blomster, men 1927 gifte hon sig med skådespelaren Carl Hagman, även han en av Karl Gerhards värdefullaste medarbetare.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp