Heinz Hopf - den snygge elakingen!

Trots sitt tyskt klingande namn såg Heinz Hopf dagens ljus i Klara i Stockholm. Sin teaterbana inledde han med att som medicine studerande i Lund ägna mer tid åt studentteatern än åt anatomin. 
1955 kom han in på Dramatens elevskola och framgången lät inte vänta på sig. Han slog igenom redan som elev i Mussets pjäs "Ljusstaken", sedan följde en lång rad framgångar på Dramaten. Till en början fick han mest spela vackra, känsliga och romantiskt svårmodiga unga män. På 1960-talet fick han epitetet "Sveriges vackraste karl" och blev något av en tonårsidol, inte minst genom sin flitiga medverkan inom TV-teatern. 

Heinz Hopf (1934-2001)

Han spelade komedi på Vasan, turnerade med Riksteatern och slogs mot mygg och hällregn under några somrar på Skansens friluftsteater. Han medverkade i ett 15-tal filmer bl.a. "Pojken i trädet" och den omtalade porrfilmen "Kvinnolek". Han föredrog att spela elaka och smått bisarra karaktärer, var hellre demon än förste älskare. Det fick han vara i t.ex. "Thriller - en grym film" där han gestaltade en ondskefull hallick. 
Heinz Hopf led av en svårartad scenskräck och 1975 lämnade han teaterscenen för att studera till läkare. Han tog alla tentamina med glans men kom aldrig att arbeta som doktor. 1987 gjorde han comeback som skådespelare i rollen som den slemmige direktör Erik Eriksson i TV-serien "Varuhuset". Om hans rollprestation skrev en tidning: "Lysande. Lågt röstläge, sparsmakat minspel. En lätt krökning på mungipan och man vet att nu har Eriksson nåt nytt jävelskap på gång. När han blottar tandraden är man aldrig riktigt säker på om han ska le eller bitas... Han är Varuhusets svar på J. R - fast oändligt mycket bättre."

Se även:

Kommentarer

  1. Var helt övertygad om att han kom från tyskland, visst kändes det som han hade lite tyskt uttal i pratet, min inbillning kanske :-)
    Tack för informationen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag minns att han gjorde en liten roll som läkare i Rederiet där han bröt på tyska. Kanske är det den du minns?

      Radera
    2. Ett par andra lysande roller av Hopf var som beskyddarligeledare i "Hassel - Beskyddarna" och den stele direktören Lessler i "Trenter - Idag röd".

      Radera
    3. "Idag röd" minns jag mycket väl. En riktigt bra deckare där Heinz Hopf var en av många bra skådespelare.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp