Den frodiga Sonja Hildings

Sommaren 1974 anordnade GT (Göteborgs-Tidningen) lotteriet "Ring så spelar vi". Priset var gratisunderhållning med den frodiga sångerskan Sonja Hildings. 
Sonja fick fara runt som en skottspole mellan olika tillställningar, det var 50-årskalas, bryggdanser, kafferep, syföreningsmöten, barnkolonier, bröllop och förlovningsfester m.m. Alla ville få en bit av Sonja som hade förmågan att liva upp humöret på vilken publik som helst med sin sång och sitt dragspelande. 
Hon föddes på Gotland som Sonia Hildingsson, flyttade till fastlandet och utbildade sig till kallskänka. I slutet av 1950-talet slog hon ner sina bopålar i Köping, där träffade hon komikern och crazykillen Bernt Dahlbäck och så var gruppen Gårunt Show igång. 
Det finns många varianter på hur namnet kom till, det här är Sonjas egen story: Gruppen hyrde en replokal som de tappade nyckeln till. För att komma in blev de tvungna att gå runt bakvägen. Dom sa alltid "Gå runt du" till varandra. 
Det var Bernt och Sonja som gjorde sketchen "Syster Jane", en konversation på dansgolvet, som blev en sådan succé. Därefter var Sonja bekant som den potatisskalande Syster Jane för stora delar av svenska folket. Skivan spelades ofta i radion!

Sonja Hildings (1945-97)

Sonja hamnade så småningom i Göteborg och blev staden trogen i hela 27 år. Hennes karriär i Västsverige   började med att hon liftade till Trollhättan för att delta i en talangtävling. Hon hade inte pengar till tågbiljetten. Hon sjöng "Fat Mammy Brown" och kammade hem segern. 
Sedan blev det jobb på alla möjliga estrader. Det finns knappast en festvåning, krog, nattklubb eller färja i Göteborg där inte Sonja Hildings framträtt.
Hon var med i den legendariska antishowen Cabaret Skrotten, som blev till Fattighuskabarén när den flyttade till Stockholm. Hon var stjärna i Uddevallarevyn och jobbade hos revykungar som Hagge Geigert och Tjadden Hällström. En filmroll blev det också, "47:an Löken blåser på", en av de verkliga bottennappen i svensk filmhistoria. 
Att överleva ekonomiskt som frilansande artist är få förunnat. Sonja dubbelarbetade under många år. Hon var alltiallo på Palace Inn, diskjockey på Valand, receptionist på Hotel Savoy, stod i en fruktaffär på Andra Långgatan, var servitris i Guldhedstornets kafé. I ett halvår gungade hon på havet, var steward på M/S Kungsholm där hennes uppgift var att bädda 280 sängar om dan. Och dragspelet fanns alltid med, Sonja var aldrig nödbedd att sjunga och spela en trudelutt var än hon befann sig.
Hon brukade skämtsamt berätta om sin gedigna teaterutbildning - en treveckors SSU-kurs i skådespeleri i världsmetropolen Eslöv.

Se även:

Kommentarer

  1. Det är mycke som jag inte visste om Sonja

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hon hann med en hel del under sin alltför korta livstid.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp