"Babels hus" 1981


Tillhör ni dem som följde Carl-Gustaf Lindstedts feberkurvor i "Babels hus" på 80-talet?
TV-serien som hade premiär 1981 var baserad på en roman av P C Jersild och handlade om den svenska sjukvården. 
Till det stora sjukhuset kommer Primus Svensson, 76, efter en hjärtinfarkt. Han är ensam! Hans fd fru, som han har sonen Bernt ihop med, har gått bort. Relationen med sonen är frostig. Primus glädje i livet är hans lilla kolonilott. 
På sjukhuset får han vård, men frågan är om det är rätt vård? 
Tidig väckning, mat, provtagning, ronder och besök av diverse sjukhusanställda. Primus upplever att personalen talar över huvudet på honom. Är det verkligen någon i den stora sjukhusfabriken som bryr sig om patienterna? Finns det någon som kan tala ett språk som Primus och de andra vårdtagarna förstår?


Carl-Gustaf Lindstedt fick med rätta mycket beröm för sin gestaltning av den svårt sjuke Primus Svensson. Ingvar Hirdwall spelade sonen Bernt som brottades med en massa bekymmer som fadern inte kände till. Maria Hedborg fick här sitt publika genombrott i rollen som den ifrågasättande läkarkandidaten Martina Borson. 
Bortåt 60 skådespelare ingick i den långa rollistan, däribland Lars Lind, Frej Lindqvist, Marie Göranzon, Sven Lindberg, Henric Holmberg, Stig Ossian Ericson, Bertil Norström och Mona Seilitz. 
Serien fick ett enormt gensvar och rörde om i den dåvarande svenska sjukhusbyråkratin. 
"Ett manus i toppklass, en regissör, Jonas Cornell, med särskild känsla för Jersilds satiriska skärpa och snabba berättarteknik. Och så skådespelarna... Carl-Gustaf Lindstedt är en av världens finaste skådespelare", skrev Hemming Sten i Expressen.

Kommentarer

  1. Jag följde den inte, men jag kommer ihåg den. Kanske var den för tung och kanske skulle Carl-Gustaf spela komiska roller, enlig mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Babels hus var rätt tung och allvarlig. Men jag tycker Carl-Gustaf var väldigt bra även i dramatiska roller.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp