Hans-Peter Edh 70 år!

Blott nio år gammal började Växjösonen Hans-Peter Edh att sjunga offentligt. Som 12-åring upptäcktes han på ett folkparksforum där han sjöng "O Sole Mio" så att allas hjärtan kom i dallring. Han jämfördes med den italienske gossopranen Robertino Loerti och utpekades som "Smålands Robertino". Sedan blev det turnéer i folkparkerna med familjeunderhållaren Elon Dahl. När målbrottet kom blev det uppehåll i sjungandet.
Idag fyller Hans-Peter 70 år. Grattis!
En del säger att han är förvillande lik Ulf Lundell. Det har hänt att folk har tagit fel och frågat honom: "Du är väl den där sångaren som flyttat till Österlen...?" Båda är visserligen sångare, men rösterna är helt olika!


Hans-Peter hade egentligen tänkt sig att bli arkeolog, men efter att ha deltagit i en amatörteateruppsättning hemma i Växjö uppmanades han att söka till scenskolan. Han genomgick den lyriska linjen på scenskolan i Göteborg och engagerades därefter till stadsteatern i Uppsala. Efter en sejour hos Riksteatern fick han genom en audition rollen som den stilige löjtnanten i Nils Poppes version av operetten "Lilla Helgonet" på Maximteatern 1978. Redan följande sommar fortsatte samarbetet med Poppe då Hans-Peter fick spela den manlige huvudrollen som musikläraren Roger Fleuriot i "Min syster och jag" på Fredriksdalsteatern i Helsingborg. "Poppes nya fynd", skrev pressen och öste lovord över Hans-Peter Edh.
Det blev 10 somrar tillsammans med Poppe. Vintertid sågs Hans-Peter på Malmö stadsteater där hans fina sångröst kom väl till pass i operetter och musikaler som bl.a. "Kiss me Kate", "Glada Änkan", "Little shop of horrors", "Cabaret" och "Tolvskillingsoperan".
En hel del talpjäser har det blivit också, såväl dramatiska som komiska roller. För sin roll som Mephistofoles i "Faust" tilldelades han Kvällspostens Thaliapris.
Han har gjort succé i revyer och setts i film och TV-sammanhang. Vad som är mindre känt är att han också är en baddare på tennis. I unga år var han till och med tennisinstruktör för ett gäng ungdomar, däribland tvillingarna Thomas och Andreas Ravelli. Jomen!


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp