Några ord om Margreth Weivers

De gamla folkkära skådespelarna försvinner en efter en nu. Den senaste i raden är Margreth Weivers. 
Margreth blev under senare delen av sin karriär urtypen för kloka mammor, snälla tanter och gulliga farmödrar. En och annan satkärring blev det också. När hon spelade charkuteristens elaka morsa i TV-serien "Varuhuset" på 1980-talet hoppade en kille på henne i tunnelbanan, slet henne i håret och skrek "Jävla kärring". Det säger en del om Margreth Weivers trovärdighet som skådespelerska.
Hon började redan på 1930-talet. Blott 6 år gammal fick hon deklamera dikter hos Sven Jerring i det populära radioprogrammet "Barnens brevlåda". Det gjorde hon så bra att hon blev en återkommande gäst i brevlådan. Mycket radioteater blev det också. Så fort det skulle vara en ung flickröst i en pjäs kallade man på Margreth.
Hon var med i de första radioversionerna av "Vårat gäng", men när man gav sig ut på folkparksturnéer fick hon inte följa med, skolarbetet gick före!
Som 13-åring gjorde hon debut på Dramaten efter att ha mutat teaterns kamrer med lakritsbåtar. Hon fick spela en av barnrollerna i "Kejsaren av Portugalien" där självaste Anders de Wahl agerade i huvudrollen. 

Margreth Weivers (1926-2021)

På Dramatens elevskola kom hon dock inte in när hon försökte. Hon kom heller inte in på Malmö stadsteaters elevskola. Där tyckte man att hon var överkvalificerad. Hon blev anställd som skådespelerska istället.
Under många år var Margreth Weivers och maken Bertil Norström ankare i den fasta ensemblen vid Stadsteatern i Norrköping - Linköping. Här spelade hon många stora roller - Hedvig i "Vildanden", Nora i "Ett dockhem", Nille i "Jeppe på berget", Fräulein Schneider i "Cabaret", Golde i "Spelman på taket" och titelrollen i "Mor Courage och hennes barn".
Efter återkomsten till Stockholm på 1980-talet blev det mycket TV-teater t.ex. "Dårfinkar och dönickar", "Kulla-Gulla", "Tusenbröder" och "Solbacken: Avd. E". På film har hon setts i bl.a. "Lotta på Bråkmakargatan", "Kådisbellan" och "Den ofrivillige golfaren".
Hennes egen favoritroll var som mor Bister i Ivar Lo Johanssons TV-serie "Godnatt jord". I den rollen hade hon sin egen mormor som förebild.
Margreth Weivers blev 94 år.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp