Lill-Babs Show, Berns 1977

"Jag är ingen nolla men jag har bondförstånd, därför är jag en vagabond" sjöng Lill-Babs i ett av sina nummer på Berns i Stockholm hösten 1977. Visst låg det en del sanning i den textraden, för även om det var en glittrig och tempofylld show i bästa Las Vegas-stil så kunde publiken känna gransuset från Hälsingeskogarna. Barbro Lill-Babs Svensson förblev under hela karriären den bussiga och hemvävda tösen från Järvsö. 
I den här showen backades hon upp av dansarna Agneta Goldéus, Margareta Kempe, Magnus Liljeroos och Åke Norin. Lasse Samuelssons orkester stod för ackompanjemanget. Det fanns många minnesvärda ögonblick: Liza Minnellis paradnummer "New York, New York" med svensk text av Bengt Haslum. Den ömsinta hyllningen till Sammy Davis på melodin "Mr. Bojangles". "Trillingarna" var ett komiskt nummer i babykläder och dans på knäna som Lill-Babs framförde tillsammans med de två manliga dansarna. Sture Lundqvists fina visa "Bli en clown" fick avrunda föreställningen.
"Det är en kraftfull show. Sällan har jag hört Lill-Babs sjunga ut som nu. Den är mycket amerikansk med sitt tempo, all dans och många klädbyten. De flesta numren är stora amerikanska shownummer som Lill-Babs gör till sina med hjälp av svenska textförfattare. Hon sjunger inte bara dessa texter. Hon gör dem var och en till en berättelse om sig själv", skrev Dagens Nyheters kritiker Nini Forsberg.

Lill-Babs succéshow på Berns 1977.

Herman Melzer i Arbetet: "Hon gör sin show i ett rasande tempo. Ibland går det till och med så snabbt att man får känslan av att både hon själv och publiken har svårt att hänga med. Därför känns det välgörande skönt när hon efter sex snabba nummer sätter sig ner på en barstol och sjunger en lugn och känslig låt om Sammy Davis."
Sven Malm i Svenska Dagbladet tyckte inte att Lill-Babs räckte till för Berns: "En krogshow på flaggskeppet Berns måste vara något mer än spring och sång, svett och flås. Det måste finnas något att ta med sig hem, en konstnärlig mening, lite värme och humor. Det letar man förgäves efter i det här programmet."
I november flyttade showen till Restaurang Trägårn i Göteborg och GT:s nöjeschef Bosse Mellerskog skrev: "Hon sliter som ett djur - det har sagts tidigare. Hon svettas så hårtestarna klibbar i pannan - det har sagts. Men framför allt förmedlar hon värme och visar respekt för sin publik. Och publiken smälter, och jag är övertygad om att isbitarna i grogglasen hann göra det också innan det hela var över."

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp