"Annie get your gun" på Scandinavium 1974

"Sällan har man sett en föreställning börja så magnifikt. Ur kolsvarta mörkret i det väldiga Scandinavium dyker rollerna upp och en spökröst presenterar. Lill-Babs skubbar i Annies pittoreska trasor över den stora manegen, och strålkastarna följer henne tills hon snubblar omkull i ryttargången. En annan ljuskägla spårar Buffalo Bill - Lennart Lindberg, som spränger fram på sin vita häst. In i en ljustunnel rider Frank Butler - Bo Svensson från Los Angeles och plötsligt har man Charlie Rivel i fokus". Så beskriver teaterkritikern Anna-Greta Ståhle upptakten till "Annie get your gun" på Scandinavium i Göteborg hösten 1974. 


Det var en gigantisk uppsättning med tusen svårigheter att övervinna. Spela musikal i en idrottshall med plats för tiotusen åskådare och massa scentekniska problem att bemästra. Ett hundratal statister, trettio hästar och vagnar, clowner och lindansare... 
Mannen som lyckades iscensätta föreställningen var Åke Falck. I rollistan fanns Bo Svensson, Sten-Åke Cederhök, Arne Källerud, Märta Ternstedt, Åke Harnesk m.fl. Men den som gjorde störst succé var Barbro "Lill-Babs" Svensson i huvudrollen som det skjutglada naturbarnet Annie Oakley. 
Även om en del kritiker hade invändningar mot föreställningen som sådan så var alla rörande överens om att Lill-Babs var suverän: "Lill-Babs har inte ett spår av tillgjordhet eller manér. Det finns en spontanitet i hennes replikföring, och hon nyanserar sin roll och finner uttryck för alla känslolägen. Hon är så bra!" fortsätter Anna-Greta Ståhle i sin recension. 
"Lill-Babs satsade friskt. Hon hade bra bett i repliken och gjorde Man får aldrig en karl med gevär till ett av kvällens mest - och med rätta - applåderade nummer", skrev Tony Kaplan i Arbetet. 
De 12 föreställningarna på Scandinavium sågs av 120 000 personer. Uppsättningen blev tyvärr aldrig dokumenterad och sparad till eftervärlden, men publiken som var där fick ett minne för livet. Eller som Göteborgs-Postens recensent Åke Perlström summerade föreställningen: "Annie get your gun är en unik föreställning. Även om Scandinavium kommer att bjuda på fler stora teateräventyr, blir den ett minne att bevara."

Kommentarer

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp