"Grabbarna i 57:an", Tantolundens friluftsteater 1935


Tantolundens friluftsteater på Södermalm i Stockholm var under många år den självklara paradscenen för dåtidens folklustspel. 
Lustspelsförfattaren Gideon Wahlberg blev något av en hovleverantör av manus till Tanto, inte mindre än 19 av hans pjäser uppfördes där. En av de mest folkkära är "Grabbarna i 57:an" som fick sin urpremiär sommaren 1935. 
Handlingen utspelar sig på en bakgård på Söder bland glada målargesäller, unga förälskade kärlekspar, några skurkar och så förstås en kärlekskrank piga. Själva intrigen rör sig kring några stulna avlöningskuvert men som alltid i Gideon Wahlbergs stycken ordnas allt till det bästa kring kaffe med dopp, eller kaffe med kron. Och unga hjärtan slår i samma takt och tolkar sina känslor i sång, och gammal kärlek rostar aldrig och ondsinta argbiggor tuktas till slut. 
Rollistan befolkades av idel publikkära namn, Rut Holm som pigan Vivan, lustigkurrarna Einar Fagstad och Calle Reinholdz som målarna Fabbe och Vicke, Ludde Juhberg spelade den törstige bokbindaren och Dagmar Ebbesen sågs i rollen som den fattiga skurgumman Sofie, kämpandes med sin småkriminella son Gösta gestaltad av Tord Bernheim. 



"Gideon Wahlbergs till synes outsinliga författarådra har avsatt en ny produkt och som i likhet med föregående lever högt på sin geniala stockholmston, sina humoristiska situationer och sin flinka figurteckning. Något nytt är därför inte att tillägga - kanske har Wahlberg gjort bättre saker i sina dar och även sämre, men bara förmågan att kunna variera de i grund och botten enahanda miljöerna är värd respekt och det säkra handlaget är borgen för publikframgång", kunde man läsa i Svenska Dagbladet. "Gideon Wahlberg känner sin publik och publiken känner Gideon Wahlberg. Ingendera parten torde ha anledning att vara annat än belåten med pingstpremiären på Tanto", fastslog Aftonbladet. 
"Grabbarna i 57:an" gjordes samma år som långfilm med bl.a. Julia Caesar, Elof Ahrle och Sven-Olof Sandberg i rollistan. 1978 gjordes en mycket uppskattad TV-version med Arne Källerud, Sune Mangs, Inga Gill och Bert-Åke Varg i några av rollerna. 
"Grabbarna i 57:an" spelas fortfarande flitigt ute i buskarna om somrarna, inte minst många amatörsällskap har haft den på repertoaren. Så sent som 2018 gavs den i en kraftigt bearbetad version på Vallarnas friluftsteater i Falkenberg under namnet "Pilsner och penseldrag". Den föreställningen hade inte mycket gemensamt med Gideon Wahlbergs originalpjäs.

Se även:

Kommentarer

  1. TV-versionens bestående minne för mig är man fick se Karin Kavli i den här genren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, Karin Kavli var mycket bra som moster Malvina.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp