Några ord om Berith Bohm

Operettprimadonnan Berith Bohm har gått bort i en ålder av 87 år. Hennes sångkarriär började med en vinst i amatörtävlingen "Brommatalangen". Då sjöng hon "14 år tror jag visst att jag var", det var hon också. Sen var hon med i Furuvik som prinsessan i "Tusen och en natt" innan hon kom till kören på Oscarsteatern i Stockholm. 
Hon fick något av ett genombrott när hon spelade mot Nils Poppe i "Blåjackor" på stadsteatern i Norrköping 1955. Problemet var bara att herr Poppe var så hysteriskt rolig att Berith en kväll kissade på sig av skratt. I applådtacket kvällen därpå gav Poppe henne en potta med fyra nejlikor. Den gången ville hon sjunka genom scengolvet, efteråt blev det ett roligt minne.

Berith Bohm (1932-2020)

Berith kom till Stora Teatern i Göteborg 1956, det var där hon började klättra uppför i karriärstegen. "Lilla Helgonet", "Porgy and Bess" och "Sköna Helena" var några av hennes framgångar. Efter 13 år på Storan sökte sig Berith nya vägar. När operettrollerna kom in på andra varvet tyckte hon att det var dags att sluta. Men Göteborg hade alltid en speciell plats i hennes hjärta, liksom Finland som hon räknade som sitt andra hemland. På Svenska Teatern i Helsingfors hade hon flera stora framgångar. Om Beriths insats i "Sköna Helena" skrev Hufvudstadsbladet: "Hon skapar omkring sig en eggande atmosfär av världsdam och huldra." Hon gästspelade även i Danmark och på Wolksoper i Wien. 
Med åren blev det också en hel del talroller  bl.a. pigan Lovisa i "Marknadsafton" och änkan Gustava i "Änkeman Jarl", båda i Riksteaterns regi. I början av 1990-talet gjorde hon rollen som Elsa i TV-serien "Storstad". 
Under en stor del av karriären ägnade hon sig också åt att sjunga barnvisor, det började redan när hon medverkade i barnprogrammet "Pussel" på 1960-talet och resulterade sedan i flera grammofonskivor. Genom årens lopp gjorde hon också tusentals framträdanden på äldreboenden och vårdinrättningar där hon gladde de gamla med sin sång och sitt goda humör.

Se även:

Kommentarer

  1. Såg henne bara live en gång och det var som Gustava Hägg i ”Änkeman Jarl”, Stig Grybe spelade Jarl och platsen var Nyan i Malmö

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har haft nöjet att träffa henne. Hon var en primadonna av den gamla sorten.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp