"Csardasfurstinnan" på Oscars 1981-82


Det var en tid med förnämt folk i gala och fattigt folk i trasor. Men i Budapests yra nattliv beblandade sig dock de förnäma unga herrarna med unga vackra kvinnor av enklare härkomst. 
Operetten "Csardasfurstinnan" handlar om den unge fursten Edwin som förälskar sig i den sköna operasångerskan Sylva Varescu, något som hans föräldrar inte alls uppskattar. 
"Csardasfurstinnan" är en av de mest spelade operetterna och den stod på Oscarsteaterns repertoar ett flertal gånger genom åren, bl.a. 1954 med Ulla Sallert och Einar Beyron som Sylva och Edwin. 
1981 var det dags för en ny uppsättning, denna gång med Louise Werner och Johnny Blanc i de två huvudrollerna. John Harryson och Berith Bohm spelade furstens föräldrar. Claes Jacobsson gjorde en äldre greve och i den komiska rollen som Boni gjorde Thore Skogman uppmärksammad debut på Oscars tiljor. Elaka tungor undrade vad Thore Skogman hade på Oscars att göra, men Thore klarade uppgiften med glans och visade sig ha en alldeles utmärkt operettröst.
"Som komiskt kärlekspar har Ann-Charlotte Björling det sting i repliken och den sköna sång som skapar en karaktär och Thore Skogman gör med charm och gott humör en flickjägare som till sist blir  ohjälpligt förälskad", skrev Kerstin Linder i SvD. 
Clas Brunius i Expressen: "Johnny Blanc är ett makalöst fint förvärv för Oscars. Man får en känsla av att hans varma glöd har tänt det gamla gängets halmtak. Det sjungs bättre nästan över lag och det gäller också nykomlingen Thore Skogman."

Thore Skogman som greve Boni med baletten.

Föreställningen fick genomgående fin kritik i pressen och publiken strömmade till så pass att det blev hela 200 föreställningar. 
Olle Olsson i GT: "Publikresponsen var hela kvällen hjärtlig. I tredje akten hettade det till lite extra när Rimma Gozkozik från scenen trakterade violin med äkta ungersk inlevelse och temperament. Oscarsteaterns utspel lovar gott för hela säsongen." 
"Elegant och charmfull. En föreställning med smak och rytm", skrev Aftonbladet. I Sydsvenskan konstaterade man "Furstinna i toppform" och Upsala Nya Tidning spädde på med "Riktigt njutbart - och till på köpet roligt." 


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp