"Hur andra älskar", Vasan 1971-72

Bob Philips (Karl-Arne Holmsten) har ett hemligt förhållande med Gladys Foster (Annalisa Ericson) men säger till sin fru Terry (Christina Schollin) att han varit ute med sin kamrat William Featherstone (Olof Thunberg). Samtidigt säger Gladys Foster att hon varit ute med Mary Featherstone (Inga Gill), därför att Mary tror att hennes man William har ett förhållande, och då tycker både Gladys man och Bobs fru att de skall hjälpa Featherstones, men sen visar det ju sig att de inte alls träffats den kvällen... Hänger ni med? 
"Hur andra älskar" av Alan Ayckbourn är en farsartad komedi med snåriga förvecklingar. 
Teaterchefen Per Gerhard fick en framgång med detta stycke när han satte upp det på Vasan i Stockholm 1971. "Succé igen på Vasan - grattis Per Gerhard, det är du ärligt förtjänt av!" skrev Lena Svanberg i Arbetet.


"Buskisen blommar i spelstilen men tuktas med sofistikerad elegans. Resultatet har blivit en rasande rolig underhållning", menade DN:s Bengt Jahnsson. 
Pjäsens sex skådespelare fick alla beröm för sina insatser men några extra pressrosor gavs till Inga Gill. Alf Halldin i Göteborgs-Posten: "Men när ett av de äkta paren gör sin entré i pjäsen försvinner en stund alla möjligheter att överhuvudtaget höra vad som sägs på scenen. Det gäller Inga Gills och Olof Thunbergs entré. Där spelar Inga Gill med små men suveräna medel ut så enormt att det bara dånar i salongen. Hon säger ingenting - men hennes rörelser, mimik och gester! Inga Gill måste ha känt alldeles speciellt för den här rollen och har väl aldrig varit roligare på scenen."
Björn Vinberg i Expressen: "Alla aktörerna blev utskrattade. Mest kanske Inga Gill och Olof Thunberg. Deras gemensamma entré i pjäsen, nervösa, inställsamma, fumliga, uppskruvade till vansinne, var ett komiskt mästerstycke."
Efter 243 föreställningar på Vasan åkte ensemblen ut på en landsomfattande turné i Riksteaterns regi. 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp