Olof Thunberg - mannen med den knarrande rösten!


Det finns en del skådespelare som man kan identifiera bara man hör rösten. Till dem hör Olof Thunberg. För generationer av barn är han Bamse. Björnar ska snacka som Thunberg. Hans röst är mycket personlig.  Västmanländsk från början (han är född och uppväxt i Västerås). Den har den där trivsamma medfödda knarren som röstpedagoger tycks stå maktlösa mot. 
Den inbitne radiolyssnaren kanske minns rysaren "Mannen i svart", en följetong som sändes sent om kvällarna och säkert skrämde slag på en del. 
Olof Thunberg började sin bana med amatörteater hemma i Västerås tillsammans med bland andra Lars Ekborg. Så småningom blev det studier vid Calle Flygares teaterskola i Stockholm och senare också Dramatens elevskola.
Han kom att bli en mästare på att göra roliga krumelurer i komedier och operetter på privatteatrarna, t.ex. lille Sigismund i "Vita Hästen", Billy i "Gröna Hissen" eller Njegus i "Glada Änkan". Knarret i rösten plus lagom spratt i rörelserna. En komisk klippa alltså, men användbar till det mesta. Han har hela tiden växlat mellan skådespeleri och regi.
I TV har vi sett honom i populära serier som "Villervalle i Söderhavet", "Röda rummet", "Bröderna Malm" och "Solbacken: Avd. E". 
Han har lika gärna spelat för barn som för vuxna. "Bamse" är bara en i raden av tecknade filmer där Thunberg medverkat. Han gav röst åt "Agaton Sax", var Shere Khan i "Djungelboken", Trofast i "Lady & Lufsen", listan kan göras ännu längre...
"Jag har nog gjort fler roller än jag kan komma ihåg", sade han i en intervju inför sin 85-årsdag.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp