Percy Brandt

Helt nyligen uppmärksammade jag spionthrillern "Röd snö" i ett inlägg. En av de skumma typerna i den serien spelas av Percy Brandt, en skådespelare som är värd att påminna om. 
Hans bakgrund är intressant. Percy föddes i Darjeeling i Indien där hans föräldrar var missionärer. När det var dags att börja skolan skickades han till England innan han som 10-åring kom till mormor i Örebro. Percy fick han heta för att det var ett vanligt namn i den engelska kolonin i Indien. Däremot inte i Örebro på 1920-talet. Och inte i Sverige över huvud taget. 
Från början hade han siktet inställt på att bli musiker. Han började spela piano redan som 5-åring och kom in på Musikaliska Akademien när han var 22. När Riksteatern skulle sätta upp Staffan Tjernelds pjäs "Brott i sol" behövde man en skådespelare som kunde spela piano och eftersom Percy provat på skådespeleri inom studentteatern så fick han rollen. 

Percy Brandt (1922-2005)

Det blev tio år vid Riksteatern, därefter följde engagemang vid Nya Teatern i Stockholm, stadsteatrarna i Helsingborg, Borås, Uppsala och Västerås. 1971 slog han sig ner i Göteborg tillsammans med hustrun Else Marie, de båda engagerades till Folkteatern vid Järntorget. Det riktigt stora genombrottet kom sent i karriären. Han var 58 år när han gjorde sin första stora TV-roll i Lars Noréns pjäs "Modet att döda". Så följde rollen som den svårt alkoholiserade fadern i Noréns "Natten är dagens mor" och "Kaos är granne med Gud" som först gavs på Göteborgs Stadsteater och sedan spelades in för TV. Vid det här laget var Percy på väg att trappa ner på karriären för att hinna fiska makrill på sommarparadiset Kornö i Bohusläns skärgård, ägna sig åt pianospel, läsa en och annan god bok och umgås med hustrun. Men plötsligt var Percy ett hett namn och kunde välja och vraka bland anbuden. Det blev mycket TV-jobb. "Träpatronerna" av Bengt Bratt, "Sparvöga", "Kulla-Gulla", "Vildanden" och "Gösta Berlings saga". 
Han anlitades ofta som uppläsare i radion, bland annat Hemingways "Den gamle och havet". Han gav röst åt Carl Larsson i en TV-film om den kände konstnären: "Percy Brandts sätt att läsa var så kongenialt att man mer än en gång tvekade om det inte var gubben själv" skrev Sigvard Hammar i tidskriften Röster i Radio-TV. 

Se även:

Kommentarer

  1. Den bäste som spelat pappan i Norén trilogin, helt enastående

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig! Ensemblen från Göteborg med Percy Brandt, Lena Brogren och Reine Brynolfsson var helt fantastiska.

      Radera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp