Revyn "Kvasten", Folkteatern i Göteborg 1976-77

På nyåret 1976-77 var det premiär för den första i en rad "Kvasten-revyer" på Folkteatern i Göteborg. Huvudförfattare var Kent Andersson och Bengt Bratt. Med "Kvasten" menades att man sopade till dammiga företeelser i tiden och höjde en kvast mot den tilltagande högervinden. Med "Kvasten" ville den fackföreningsägda Folkteatern locka en arbetarpublik. 
Direkt från Eriksberg hade man hämtat de båda varvsarbetarna Arne Augustsson och Bernt Andersson, båda med långt förflutet inom amatörteatern. I övrigt medverkade skådespelare ur Folkteaterns ensemble bl.a. Tord Petersson, Ulf Qvarsebo, Gunilla Nyroos, Iwar Wiklander, Gerd Hagnell, Percy Brandt och Carl-Ivar Nilsson. Lennart Hjulström regisserade och utöver Andersson och Bratt hade Staffan Göthe, Bo Lundin och Agneta Pleijel bidragit med texter.


I denna satiriska revy fick man bland annat se regeringsbröderna Fälldin, Bohman och Ahlmark försöka samsas i en alltför trång säng. Man fick följa landsflyktige Ingmar Bergmans inspelning av "Hycklarnas afton" med Franz Josef Strauss och Anders Björck i huvudrollerna. Det ironiserades över Curt Nicolins förslag om flexhelg. Sjukvårdsskandalerna i Göteborg uppmärksammades. Göteborgs-Postens chefsredaktör Lars Hjörne - mannen som endast trycker den Objektiva och Neutrala sanningen - blev föremål för en vass parodi . 
Som en sammanhållande länk fungerade de båda varvsgubbarna Arne Augustsson och Bernt Andersson. Augustsson sopade verkstadsgolvet och Andersson kilade förbi i olika skepnader som verkmästare, ingenjör, direktör och företagsläkare. Han hejdades av sopegubben som förgäves försökte få svar på sina obekväma frågor.
"Med Kvasten har Folkteatern velat föra vidare den gamla traditionen från arbetarrevyerna och med bl.a. Bengt Bratt och Kent Andersson som författare har man fått ihop en politisk satir som river ner applåder för öppen ridå", skrev Willy Josefsson i GT.
Sune Örnberg i G-P tyckte att "Kvasten" var en av de mest hoppingivande teaterhändelserna på länge: "Göteborgarna har fått en ny attraktion. En av stans fasta ensembler har tagit sig samman och satt ihop en revy. Med Kvasten sopar man rent. Om någon nu tror att det är den nya regeringens nya kvastar som åsyftas, vill jag genast ta henne ur villfarelsen. Kvasten är en socialistisk revy. Den sopar till borgerligheten och vill dessutom sopa rent bland de egna leden, bland de ljumma radikaler som har satt sig fast under socialdemokratiens långa regemente."
Karl Henrik Karlsson i Expressen tyckte att det var dåligt drag i "Kvasten": "Författarnas fantasi har inte räckt till, det är glest mellan poängerna och elakheterna är förvånansvärt beskedliga och uddlösa." Sven Hugo Persson i Arbetet var av motsatt åsikt: "Allt kan inte vara störtroligt men som helhet är detta en föreställning som jag tycker mycket om. Man får en känsla av att teatern vågar stå för något, att man tror på vad man säger från scenen. Här växer den fram, den kontakt mellan scen och salong som ändå är teaterns mening. Den här revyn blir nog succé och det är välförtjänt."
Hans-Ingvar Hanson i SvD: "Jag hade väntat mig mer av Lennart Hjulström, teaterns chef och revyns regissör. Nånting mer än välgjort teaterarbete, för ett sådant har han naturligtvis lämnat ifrån sig. Bland alla eländiga nyårsspektakel som kommer att få lovord i provinsbladen runtom i landet framstår sannolikt den göteborgska Folkanrevyn som ett unikum. Den gestaltar sitt material. Den bär i motsats till de flesta svenska revyer spår av målmedveten regi."

Läs också:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Flott och lagom", Stora Teatern 1991-92