Vinyllådan - Bengt Pegefeldt "Köppäbävisan"


En singelskiva som gick varm hemma hos oss i början av 1980-talet var Bengt Pegefeldts roliga "Köppäbävisan". Än idag rycker det i mungiporna när jag hör den låten. Frågan är om vi någonsin spelade B-sidan? Jag har inget som helst minne av "Popsnörerock", den förblev nog ospelad. Bengt Pegefeldt jobbade som musiklärare vid Forssaängskolan i Borlänge och skrev låten mest på kul för att eleverna skulle få nåt nytt att sjunga. Låten gick hem hos barnen som ständigt gick och nynnade på den. När Pegefeldt framförde "Köppäbävisan" live i radioprogrammet "Musikpuls" blev redaktionen nerringda av lyssnare som undrade om låten fanns på skiva, det gjorde den ju inte. 
Men Bengt tog med sig några elever och åkte till studion i Falun och spelade in låten, alltihop bekostade han själv. Skivan trycktes upp i 1 000 exemplar som snabbt tog slut och en ny upplaga fick snabbt pressas fram.


Snart låg "Köppäbävisan" etta både på Svensktoppen och på singellistan och plötsligt gick hela Sverige och sjöng "Fån´t ja en körv så huppä ja i älva..." på bredaste Borlängedialekt.
Sommaren 1981 åkte Bengt Pegefeldt och hans sjungande elever på turné, det blev 30-40 spelningar, dom var både "hännä å dännä", och vart dom än kom så blev dom förstås bjudna på korv.


Läs också:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"