Nils Bie Persson - en produktiv revyförfattare!

En gång i början av 1930-talet stod en ung man inför "den väldige" Oscar Winge, dåvarande chefen på gamla Hippodromteatern i Malmö. Den unge mannen hade sökt till kören men som så många andra i templet på Kalendegatan blivit vägd och funnen för lätt. 
Denne unge man var Nils Birger Persson (1911-86).
Någon månad senare stod han åter inför samma mäktiga teaterchef. Han ville sälja två egenhändigt skrivna revynummer - och se det föll i god jord. Oscar Winge köpte båda numren och därmed var framtiden utstakad för den unge mannen.


Under pseudonymen Nils Bie försåg han de flesta av 1940-talets populära svenska scenartister med textmaterial. Drömmen om att själv stå på scenen falnade ganska snabbt, han nöjde sig med att andra håvade in applådåskor och skrattsalvor med hans kvickheter.
Han var en av de drivande krafterna bakom Arbetets evenemang Amatörparaden som pågick i 15 år fram till 1959. Han var huvudförfattare till Dubbel-Olle Ohlssons revyer på Södran i Malmö och han skrev manus till långfilmen "Kärlek på turné". 
Till Oscar Winges ensemble skrev han folklustspelet "Hemvärn och påssjuka" som gavs på Pildammsteatern sommaren 1943. Den pjäsen fick senare en renässans när Stefan & Krister satte upp den i Falkenberg på 1990-talet. "Kärlek och tjuvaknep" och "Kvinnostrejken i Håglösa" var två andra pjäser signerade Nils Bie.
Bland hans många kupletter och schlagertexter kan nämnas "Flickan med dragharmonikan", "Portvakten" och "Semesterflirt", den senare placerade sig på Svensktoppen 1976 i en upphottad version med gruppen Sjön Suger.
Nils Bie var en mycket produktiv manusförfattare. Han skrev minst 75 revyer. Visornas antal torde vara åtskilliga tusen. Men hans produktion kommer aldrig att kunna räknas i sin helhet. När nya tider kom, när revyteatrarna försvann, när TV inte längre besvärade sig att ta hand om det revyförfattargarde som fanns kände sig Nils Bie ensam och bortglömd. En dag tog han helt sonika alla sina pärmar med sketcher och kupletter och brände upp dem! 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp