"Hassans hotell" - Teater Glädjehuset 1993

Teater Glädjehuset bildades 1993 av sex skådespelare som just blivit uppsagda från Malmö stadsteater. I september samma år satte den nybildade gruppen upp den engelska farsen "Hassans hotell" på Star Hotel i Lund. Precis som titeln antyder utspelar sig farsen på ett hotell och innehåller de klassiska ingredienserna med dörrar som smäller, älskarinnor som förväxlas, fel personer hamnar i säng med varandra... Mitt i röran står hotellägaren Hassan, en godmodig invandrare som försöker ordna upp alla bekymmer. 
"Föreställningen är språkligt vig och ofta kvick, men det är besvärande långt mellan de hjärtliga skratten. Skådespelarna har också ett hårt arbete att övervinna konferenslokalens stora och ödsliga salong. Någon sensmoral att tala om spårar jag inte. Jag skulle önska att Teater Glädjehuset satte ribban lite högre nästa gång. Det finns även komedier med innehåll." skrev DN:s recensent Sven Hansell.


Yvonne Erlandsson i Arbetet: "Teater Glädjehuset gör, med sin första stora produktion, verkligen skäl för namnet. Det är nämligen fullt drag på Hassans hotell redan från start. Inte minst i smilbanden. Hassan serverar också många rejäla gapskratt med småfniss redan som entrérätt."
Den nästan alltid lika positiva Gaby Wigardt i Svenska Dagbladet hade roligt värre och konstaterade glatt: "Det är ju fars, fars när den är som bäst!" 
Om huvudrollsinnehavaren Pierre Lindstedt skrev hon: "Det är inga överord att säga att Pierre Lindstedt är på väg mot pappa Carl-Gustafs höjder som komiker. Det är utstrålningen och de små medlen som gör det, mitt i yvigheten som är själva rollens personlighet."
Tilläggas kan att Pierre Lindstedt tilldelades Svenska Dagbladets Poppepris 1994 för sin roll som den ambitiöse invandraren i "Hassans hotell".

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp