Hagges revy "Under täcket" 1969


1969 års Hagge-revy på Lisebergsteatern fick titeln "Under täcket" och startade i en jättelik paradsäng, stor nog att rymma hela ensemblen bestående av Sune Mangs, Laila Westersund, Hans Wahlgren, Ewa Roos, Gittan Kjell och Georg Adelly. En efter en kom de krypande fram under täcket för att gissla det svenska välfärdssamhället i kupletter, sketcher och monologer. 
Det gångna året hade varit gruppteaterns hektiska år och den häcklades friskt i första akten, som i övrigt rosade och risade ungdomens frigörelse och gav stort svängrum åt grupperotik och könssamhälle både över och under täcket. Det skojades om Barbro Jansson och påvens p-piller-moral. Göteborgs illröda stadsteater döptes om till "Pekingoperan" och det drevs med Black Powers svarta knytnävar i OS.
"Det finns en del nummer i den nya revyn som inte har nämnvärd lyskraft men där finns också förvånansvärt många höjdpunkter och framförallt finns där numera effektiva slutrader i kupletter och texter", ansåg Göteborgs-Postens recensent Åke Perlström.
Uno Asplund i Handelstidningen: "Ett besök kan alltså tillstyrkas antingen det sker för ros skull, för Roos skull, eller för Sune och Lailas skull. Publiken riskerar inte att få tråkigt."


Hans Wahlgren som tidigare visat prov på sin talang som imitatör gjorde här ett fint porträtt av Kronprins Carl-Gustaf i "HKH Tjabo".
Laila Westersund och Gittan Kjell dansade, sjöng och spelade fyrhändigt boogie-woogie-piano i "Tvillingarna". Men det numret som gått till revyhistorien är Sune Mangs burleska Birgit Nilsson-parodi. 
"Men så kommer där en gosse som heter Sune Mangs i Hovsångerskan, en magnifik elak parodi av La Nilsson, som hör till det bästa man sett på en revyscen - styvt gjord och rasande rolig", skrev Torsten Ahlberg i Svenska Dagbladet. 
Björn Winberg i Expressen: "Ni skulle se Sune Mangs som Birgit Nilsson. En sån skrattbomb - både bildlikt och bokstavligt talat - har inte placerats på en revyscen i detta land på många år. Karlen är fullkomligt oemotståndlig när han dirigerar applåder, blomsterhyllningar och dirigenter."
Den berömda hovsångerskan från Västra Karup uppskattade inte alls imitationen och var arg på Hagge i flera år efteråt.

Sune Mangs som Birgit Nilsson.

Hagge Geigert hade som vanligt sin lilla monolog i slutet av föreställningen. Thorleif Hellblom i Dagens Nyheter skrev: "När han sätter sig på den ensamma plaststolen mitt på scenen - modell Danny Kaye - och inleder ett anspråkslöst småprat med publiken så gör han det med en säkerhet som tyder på att han börjar känna sig hemma och att han vet att hans vänligheter går in. Inte är det någon Karl Gerhardsk glans över honom. Men ibland har han lite av den Kardemummska klurigheten och det är inte dumt det heller."

Laila Westersund, Ewa Roos och Gittan Kjell.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp