Runo Sundberg 90 år

Jag läste att den härlige Skövdekomikern Runo Sundberg helt nyligen fyllde 90 år! Grattis!
Runo blev rikskändis med monologen "Lanthandlar´n", den harklande gubben som drivit en handelsbod på Västgötaslätten i många herrans år men tröttnade när stamkunderna svek och började göra sina inköp i "staaaaden".
- Vi handlar inte av dej längre för du har ingen service!
- Nej, inte tänker jag ta hem nån heller. Det blir bara liggande i hyllorna...
Men det gick trögt för "Lanthandlar´n" i början. Vid premiären i Norrköpings Folkets Park valborgsmässoafton 1967 blev monologen en flopp. Stadsborna kände ännu inte till problemet med nedlagda lantaffärer. Men tiden hann ifatt även tätortsbor. 
I december 1969 framförde Runo sin monolog om "Lanthandlar´n" i teves "Önskeprogrammet 90 1950" och då slog det till ordentligt. Nu garvade hela Sverige åt den filosoferande handelsmannen som för tio öre skar så nära falukorven han kunde... 
Einar Svensson på grammofonbolaget Anette i Lidköping såg till att monologen gavs ut på grammofonskiva, den såldes i mer än 40 000 exemplar och spelades flitigt i radions önskeprogram.


Runo Sundberg var kontorist på Volvo Penta i 15 år tills han efter moget övervägande beslöt sig för att bli heltidsartist. Då hade han stått på scenen sedan barnsben. Debut som 10-åring på IF Hagens nyårsfester och i tonåren blev det amatörrevyer i aulan på Skövde allmäna högre läroverk. Tillsammans med bland andra Rulle Lövgren bildade han Knallhattarna som uppmärksammades i talangtävlingen "De okändas revy" som arrangerades av Göteborgs-Posten.
En turné tillsammans med Stig Järrel gjorde att Runo blev rekommenderad till Casinorevyn i Stockholm och därefter rullade karriären på. Utöver egna revyer hemma i Skövde och Mariestad blev det engagemang hos Tjadden Hällström i Norrköping, Hagge Geigert i Göteborg och Curt Peterson i Borås. Han har krogshowat tillsammans med Laila Westersund på Trägår´n i Göteborg, rest i folkparkerna och turnerat i svenskbygderna i USA. 
Per Oscarsson gav honom en roll i filmen "Sverige åt svenskarna", att filmen blev ett praktfiasko var knappast Runos fel. 
De som växte upp på 1980-talet känner igen hans röst från barnprogrammet "Skrot-Nisse och hans vänner". Runo hade även en roll i barnprogrammet "Jalle, Julle och Hjulius" och så spelade han sjukpensionären Börjesson i de sista omgångarna av Bengt Bratts dramaserie "Hem till byn".
Långt in på 2000-talet var Runo aktiv, om än i mindre skala. I Radio Skaraborg har han läst kåserier under rubriken "Farfars undring" och i radioserien "Västgötaklimax" berättade han roliga historier tillsammans med andra välkända Skaraborgsprofiler. 

Läs också:

Kommentarer

  1. En gång för längesen så var Runo väldigt förälskad i min faster. De spelade i samma revyer i Skövde.
    Det här fick jag vetskap om på en liten ö i Grekland..
    Jorden är inte så stor som jag trott

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp