"Kar de Mummas slottstappning", Folkan 1960


Kar de Mumma-revyn var under många år en institution på Folkan vid Östermalmstorg i Stockholm. 1960 års upplaga hette "Kar de Mummas slottstappning" och utspelade sig på godset Fibbtuna där husets herre Holger Warring i Stig Järrels gestalt tog emot sina gäster. På Fibbtuna fanns den burleska städerskan spelad av Hjördis Petterson, likaså Tommy Nilssons eleganta betjänt. 
Gaby Stenberg dök upp i skepnad av Maria Callas i sångduell med Hjördis Petterson som Birgit Nilsson. Det blev en humoristisk tävlan mellan Verdi och Wagner. 
TV-favoriten Ria Wägner gästade också Fibbtuna. Hon spelades av Stig Järrel, en rolig parodi som finns förevigad på grammofonskiva. 
Lars Ekborg gjorde "Reklamradio Sydväst", en tio minuter lång piratradioparodi inklusive sång av Lusse Landahl där hundra av tidens vanligaste företagsnamn förekom i texten. En hyllning till 70-åringen Evert Taube förekom i form av ett potpurri. 
Lars Ekborg återkom som familjefadern med den skamliga hemligheten att han varken ägde en bil eller TV. Ett nummer som nu räknas som en revyklassiker är kupletten "Köp en tulpan (annars får du en snyting)" som framfördes av Lars Ekborg och Stig Lonnert, även den bevarad på skiva och flitigt spelad i radion på sin tid.


Recensionerna var övervägande positiva: "Det är god revyteater Folkan bjuder på i år; inte bara relativt, i jämförelse med fjolårets, utan i absolut mening. Revyn har substans och den är tekniskt fullgången, ett välformat alster", skrev signaturen SB-l i Dagens Nyheter.
Clas Brunius i Expressen: "Det finns några verkligt vackert arbetade saker i Kar de Mummas nya revy på Folkan i Stockholm. Hjördis Pettersons visa om Desirée, ett Bernadotteskämt av hög klass och ändå saftigt och frodigt. Gaby Stenbergs hyllning till Chopin, mönstergill tablå av samma slag som Cilla Ingvars Blue Boy i Göteborg. Stig Järrels lågmälda monolog om firmafesterna på Stallmästargården. Här visar han sin bästa sida. Lars Ekborg och Sten Lonnert som blomsternasare. En enkel historia, men perfekt framförd."
Gunnar Unger i Svenska Dagbladet: "KdeM:s Slottstappning är en god årgång. Ingen kan - för att tala kännarnas språk - påstå vare sig att den saknar näsa (tänk bara på Fibban!) eller att den är utan ryggrad. Möjligen är den i fylligaste laget, det skulle inte skada om den vore lite kortare. I gengäld är den behagligt kärv och lagom syrlig."



Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp