Rune Göransson - Revykungen från Härnösand!
Bland de många lokala revykungar som glatt landsortspubliken så fanns en av de främsta i Härnösand. Han hette Rune Göransson och hann med hela 50 lokalrevyer i obruten följd.
Hans föreställningar lät tala om sig och uppmärksammades i rikspressen. Trots flera försök att värva Rune till de stora scenerna i Stockholm så valde han att bli Härnösand trogen. Och publiken ställde upp mangrant, enbart till 1968 års nyårsrevy såldes 14 000 biljetter - och det i en stad med cirka 18 000 invånare.
Han började uppträda redan som 12-åring som trollkonstnär och så småningom även som buktalare. Vid fyllda 19 skrev han sin första egna revy "Glädjefabriken".
Han var musiker också, turnerade runt hela norra Sverige som trumslagare i dansorkestern The Showers. Under några år på 1940-talet turnerade han med dragspelaren Kalle Grönstedt - han som skrev "Månsken över Ångermanälven". 1948 trummade han bakom Catarina Valente.
Rune Göransson (1917-98)
I 17 år var han folkparkschef i Härnösand och lärde verkligen känna nöjesbranschen utan och innan. 1972 lockade han upp sin son Thomas på scenen. Far och son Göransson gjorde jättesuccé på en parkkväll och övertalades ställa upp i folkparkernas artistforum som de vann. De turnerade sedan tillsammans i parkerna under flera år. Thomas kom också att bli en viktig kugge i Härnösandsrevyn och förde traditionen vidare efter Runes bortgång.
Rune Göransson var mycket produktiv som revyförfattare. Han skrev inte bara lokalt material med anknytning till Härnösand och Ångermanland. Han levererade texter till många nyårsrevyer runt om i landet och även till proffsartister som Thor Modén, Sigge Fürst och Bosse Parnevik.
Han medverkade i TV vid flera tillfällen och gjorde kanske störst avtryck i underhållningsprogrammet "Razzel" på 1980-talet. Där framförde han sin kluriga kuplett "Vad kan det bero på?" samtidigt som hans plommonstop rörde sig upp och ner. På så vis blev han känd för TV-tittarna som den skojiga gubben med hatten.
Rune var aktiv som vice ordförande i Lis (Lokalrevyer i samverkan), han gav ut en bok om händelserna i Ådalen och skrev kåserier i Västernorrlands Allehanda.
Rune Göransson tilldelades flera fina utmärkelser för sina betydande insatser inom lokalrevyn bl.a. Härnösands kulturpris, Povels penna och Sällskapet Stallbrödernas hederspris.
Se även:
Kommentarer
Skicka en kommentar