Rolige Rune Ek

Skådespelaren Rune Ek började sin brokiga bana som smedlärling hos sin far. Sedan kom han på idén att göra om en ölhall i Uppsala till herrekiperingsaffär. 
I början av 1950-talet började teaterdrömmarna spira och Rune sökte sig till Gösta Terserus teaterskola. Så slog han sig ihop med Owe Thörnqvist och producerade tillsammans med denne fyra livligt uppskattade revyer på Slottskällan i Uppsala. 
Nu var det definitivt slut med klädförsäljningen, det blev underhållning för hela slanten. 
Thörnqvist blev känd grammofonsångare och hamnade i kungliga huvudstaden. Ek blev kvar i lärdomsstaden och fortsatte som revymakare på egen hand. Han var en sällsynt rolig monologartist och skicklig kuplettsångare.

Rune Ek (1929-2021)

1959 fick han förtroendet att spela sin revy på legendariska Casinoteatern i Stockholm. Sommaren 1962 gjorde han succé i Benatzky-operetten "Min syster och jag" på Uppsala stadsteater. Han var med i "Lås in era döttrar" på Oscars och i Riksteaterns uppsättning av "Glada Änkan". 
1967 kom han till Malmö Stadsteater, en scen han blev trogen ända in på 1990-talet. Det blev bortåt 50 olika roller. Hans mångsidighet gjorde honom lättplacerad i olika genrers - fars, komedi, drama, revy, operett, musikal och barnteater. Han var med i produktioner som bl.a. "Peer Gynt", "Trettondagsafton", "Pelikanen", "Kiss me Kate", "Leva loppan", "Fem minuter att leva", "Gökboet" och "Zigenarbaronen".
Det blev också några inhopp framför TV-kameran bl.a. den utskällda adventskalendern "Broster Broster" och "Skånska mord", (det är Rune som spelar mördaren i "Bessingemordet").
Han arbetade hos Nils Poppe på Fredriksdals friluftsteater i Helsingborg 1978 och blev inspirerad att själv starta en sommarteater i stadsparken i Uppsala. Två somrar roade han med nyskrivna folklustspel, "Det osar fläsk i Dragarbrunn" 1982 och "Värdshuset Lerkrogen" 1983, båda författade av Runes hustru Gun Ek som var dramatiker.
Rune Ek var en glad fyr som bara behövde visa sig i offentliga sammanhang för att publikens skrattmuskler skulle få god motion.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp