Halvar Björk - en hårt arbetande scenkonstnär!

Halvar Björk var skogshuggare från Borgvattnet i Jämtland. Att han lämnade yxan och blev skådespelare var prästens förtjänst. Prästen i hemsocknen skrev ett krönikerspel och satte Halvar i huvudrollen. Så sökte han sig vidare till Stockholm och förkovrade sig på Calle Flygares teaterskola. Den professionella debuten skedde på Vasa Teater i Finland, där stannade han i hela sju år.
Regissören och teaterchefen Gösta Folke såg Halvars utvecklingsmöjligheter och anställde honom vid Malmö stadsteater 1962. Han blev kvar i Malmö i 26 år och hann göra många skiftande rollporträtt. 
Han jobbade oerhört seriöst och slet hårt med sina uppgifter, inget framträdande fick gå på rutin eller halvfart. För Halvar Björk var teatern ett hantverk som inte fick slarvas bort. Recensenterna geniförklarade honom gång på gång. 

Halvar Björk (1928-2000)

Bland Halvar Björks många minnesvärda roller kan nämnas hans Molièretolkningar i "Den inbillade sjuke" och "Tartuffe". Han gestaltade soldaten Svejk och herr Puntilla av Brecht och pastor Evans i "Muntra fruarna i Windsor" av Shakespeare. 
Parallellt med teatern var han flitigt förekommande i många film- och TV-produktioner. Som präst och make till Liv Ullman i "Höstsonaten", som Fina Kajsas son i "Utvandrarna" och "Nybyggarna". Han gav röst åt "Dunderklumpen" och han guldbaggebelönades för sin insats i Yngve Gamlins film "Badarna".
"Med den arbetstakt jag har vet jag inte om jag behöver uppleva ålderdomen", sa han i en intervju i början av 1980-talet. Halvar Björk blev 72 år.

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

"Cyklar", Lisebergsteatern 1985