"Himlaspelet - Ett spel om en väg som till Himla bär"

När Rune Lindström som ung Uppsalastudent tillsammans med regissören Gösta Folke kom till Leksand 1941 med sitt nyskrivna "Ett spel om en väg som till Himla bär", var det inte många som trodde på honom. Men han fick dalfolket på sin sida och genom många goda krafter fick "Himlaspelet" premiär den 3 augusti 1941.
Leksingarna bidrog med dalamöbler, husgeråd och mycket annat som behövdes som rekvisita. Kulisser och änglavingar gjordes av pappkartonger.
De gamla dalamålningarna tjänade som inspiration till pjäsen, som handlar om den unge bonddrängen Mats Erssons vandring till Vår Herre för att skipa rättvisa sedan hans älskade Marit har blivit bränd på bål för häxeri.


Dramat innehåller sex kurbitsmålningar sammanvävda till ett händelseförlopp. Motiven är baserade på uråldrig bondtro och Gamla testamentet. 
Rune Lindström skrev sitt manus mitt under brinnande kriget. Det berättas att tavlan med den rike, skrävlande Mats Ersson som förletts av djävulen skrevs i upprördhet över Hitlers invasion i Norge. Propagandaminister Goebbels skickade ett brev till Rune Lindström och ville stoppa skådespelet.
"Himlaspelet" blev en stor succé vid uruppförandet då den spelades på Paradplatsen i Leksand. Efter några års uppehåll i slutet av 1940-talet återkom spelet och det bestämdes att det skulle uppföras årligen. Den 16 juli 1950 var det premiär på den nya scenen, som byggts i Guds gröna grop, Sammilsdal, i centrala Leksand.
Det var i "gropen" som "Himlaspelet" blev en institution och turistattraktion. Varje sommar fram till 2005 spelade man i juli månad. På 1950- och 60-talen upplevde "Himlaspelet" sin glansperiod. Under en sommarvecka kunde publiken uppgå till över 30 000 personer.
Lokala aktörer från trakten blandades med professionella skådespelare som bl.a. Jarl Kulle, Lauritz Falk, Busk-Margit Jonsson, Hans Josefsson, Stefan Ljungqvist, Astrid Söderbaum, Gösta Prüzelius, Lars Hjertner, Margareta Jonth, Harriet Forssell och Tomas Bolme. 
Rune Lindström spelade själv huvudrollen som Mats i 30 säsonger, de sista två åren av sitt liv spelade han kurbitsmålaren. 
Bland spelets många veteraner kan också nämnas Nils Gustafsson som spelade Vår Herre från starten 1941 till och med sommaren 1988 (mer än 500 föreställningar).
Gösta Folke regisserade under hela 54 säsonger, de första 10 åren spelade han även rollen som Kung Salomo.

Rollbesättningen 1985

På senare år har det gjorts många försök att hålla det klassiska "Himlaspelet" vid liv. Man har experimenterat med olika spelplatser och versioner, det har framförts som enmansteater, konsert och marionetteater m.m. 
Planerna på att återuppta "Himlaspelet" i stor skala i den klassiska Sammilsdalsgropen ser inte ut att bli verklighet. "Himlaspelet" är ingen självklar tradition längre, trots att pjäsen räknas som en viktig del av vårt svenska kulturarv.
"Den kristna dramatikens, bygdespelens och studentteaterns främsta konstnärliga manifestation under 1900-talets första hälft" heter det i boken Svensk amatörteaterhistoria. 

Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Ulf Elfving och bapelsinen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp