"Värmlänningarna", Riksteatern 1984


"Värmlänningarna", ett av de mest spelade verken inom svensk scenkonst, gick ut på Riksteaterturné i Per-Erik Öhrns regi sommaren 1984. Detta klassiska bygdespel skrevs 1845 av Fredrik August Dahlgren och handlar  om rikemanssonen Erik som inte får gifta sig "neråt" med torpardottern Anna. 
Sören Renulf gestaltade Erik och skönsjungande Grith Fjeldmose spelade Anna. Åke Lindström spelade den rike storbonden Ersson i Hult och Olof Thunberg gav liv åt den komiska rollen som Löpar-Nisse. Föreställningen gavs på 35 orter runt om i Sverige.
"Per-Erik Öhrn och hans scenograf Lars-Åke Thessman gör med Riksteaterns nya uppsättning av Värmlänningarna något mycket genialt. De har bestämt sig för att inte vara geniala ett dugg. F A Dahlgrens bygderomantiska drama är egentligen en orimlighet i vår tid. Men Öhrn och Thessman försöker inte bortförklara eller antyda någonting, utan spelar verket rakt av så att det till synes anspråkslösa blir uppslagsrik enkelhet och ger ett perspektiv", skrev DN:s kritiker Marcus Boldemann. "Värmlänningarna är en klenod vars bästa sidor kommer fram när man som här håller sig tätt till Dahlgrens text och Randels musik, som ursprunget", tyckte Clas Brunius i Expressen.
Om huvudrollsinnehavarna skrev Erik Näslund i SvD: "Grith Fjeldmose sjunger med bestickande renhet, utan brösttoner, och det ställer Anna i ytterligare ett förklarat ljussken. Sören Renulf har något av samma sanna enkelhet i framtoningen och han sjunger med varsamhet, om än med viss svävning i intonationen på höjden. Olof Thunberg missar förstås inte att ta ut varje sväng av Löpar-Nisses scen och en rolig färgklick sätter Jorunn Svensk in som den sturska Britta i Gyllby."
Peter Bohlin i Aftonbladet: "Jag må vara naiv, men nog tycker jag att det hör till vårt svenska kulturarv, detta lilla rara spektakel om hur Erik och Anna ska få varandra."


Se även:
"Hamlet", Västanå Teater 1996

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Sound of Music", Folkan 1982-83

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp

Barnprogrammet "Svenska Sesam"