"The och sympati", Nya Teatern 1954


Tom Lee, är en ung och försagd elev vid en internatskola. Han tycker mest om att spela klassisk musik på sin grammofon och vägrar att delta i de organiserade mordförsök som kallas amerikansk fotboll.
Han blir snart anklagad för att vara homosexuell. Det ryktas om att han har ett förhållande med en av skolans lärare.
För att bevisa motsatsen gör han ett misslyckat försök att rehabilitera sig med en servitris vilket bara gör situationen värre. Tom är redan dömd och förföljd av såväl elever som lärare.
Då ingriper den goda fen, lärarfrun Laura, som bjuder honom på både te och sympati. Hon förför honom framgångsrikt för att han ska bli övertygad om sin manlighet.


"The och sympati" var en Broadwaypjäs av Robert Anderson som fick sin Sverigepremiär på Nya Teatern i Stockholm 1954. Teaterchefen Frank Sundström regisserade. Lars Ekborg gjorde en gripande och fin gestaltning av den unge Tom. En god motspelerska hade han i Eva Henning i rollen som Laura.
Under rubriken "Jobb i homosex" skrev Clas Brunius i Expressen: "Det blev en lång teaterkväll, delvis därför att regin tog ut allt som fanns av gruvliga överdrifter. Hade man inte haft Lars Ekborg och Eva Henning att titta på så vete katten om man stått ut till slutet."
Sten Selander i SvD: "Ekborg kan verkligen vara ung och otymplig på scenen så att han helt erövrar ens hjärta; hans förlägna, nästan motvilliga leende och blygheten som tynger hans gester talar om hur svårt det ofta är att vara mycket ung. Som Tom var han så bra att det nästan kan innebära en fara: den att han länge och väl bara får roller av detta slag och så tvingas att stanna i växten."
PGP i Aftonbladet ansåg att pjäsen var närmast osmaklig: "Om dålig smak verkligen är publikens ledstjärna så går Nya Teatern mot en glansperiod. Om inte så är det kanske säkrast att teaterchefen konkretiserar sin i programskriften dokumenterade längtan efter bättre parkettstolar. Fast bättre pjäser är nog ingen dum idé det heller."


Se även:

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

"Grease", Chinateatern 1991-92

Ulf Elfving och bapelsinen

Verklighetens vägförvaltning i Skultorp